Реальні зарплати українців цьогоріч впадуть на чверть — Нацбанк

31 окт, 09:00

За результатами 2022 року реальні зарплати українців скоротяться на чверть. Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку за жовтень.

Деталі
«Номінальні зарплати в цьому році знизяться на 12−13%, а в реальному вимірі (тобто з вирахуванням інфляції) — на чверть, зважаючи на зниження фінансової стійкості підприємств та значну конкуренцію між претендентами на роботу», — йдеться у звіті.

Зазначається, що через збереження дефіциту кваліфікованої робочої сили в окремих секторах та значні диспропорції на ринку праці номінальні зарплати наступного року зростуть майже на третину та перевищать довоєнний рівень, а в 2024 році — ще на 28%.

Однак, підвищення зарплат у реальному вимірі буде досить повільним, зважаючи на високу інфляцію та нижчу за довоєнну продуктивність.

Нацбанк підкреслює, що в Україні досі домінує ринок працедавця — кількість вакансій хоч і зросла порівняно з березнем-квітнем, все ще залишається удвічі-втричі (залежно від сфери діяльності) меншою за ту, що була до повномасштабної агресії.

«У результаті навантаження на одну вакансію (співвідношення між кількістю резюме та вакансій) хоча і скорочується, але все ще значно перевищує довоєнний рівень. Це свідчить про активний пошук роботи українцями та підтверджує оцінки НБУ щодо високого рівня безробіття», — додає НБУ.

У вересні, за даними сайтів пошуку роботи, на Київ припадало близько 30% усіх актуальних вакансій в Україні. Наразі переважають вакансії у сфері обслуговування, робітничих спеціальностей та торгівлі.

Регулятор очікує, що надалі рівень безробіття поступово знижуватиметься, проте залишатиметься вищим за свій природний рівень через довгострокові ефекти війни.

Мирончук Роман

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/536161.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua