Лікарі нагадали, чим небезпечний звичайний протяг

05 авг, 08:08

Прохолодне повітря може нашкодити здоров’ю.

Кондиціонери, відкриті вікна, вітер можуть змінити людину до невпізнанності. Шию продує, обличчя стане асиметричним. Як лікувати ці та інші болючі наслідки протягу?

Взимку люди з нестабільним імунітетом вічно ходять з нежиттю-кашлем. Але, виявляється, це ще півбіди: літні протяги атакують і м’язи, і нерви. «У спеку потік холодного повітря дарує насолоду, – пояснює невролог Юлія Живова. – Організм розслаблюється, забуває про небезпеку і не вважає за необхідне захищатися. Тому відкриті ділянки тіла можуть швидко переохолоджуватися, і ось уже розвивається запалення».

Міозит із-за протягу

Найпростіше поверхневе ушкодження, що забезпечується прохолодним вітерцем в спеку, – так званий міозит, або, на загальнодоступній лексиці, «продуло шию». Стан, знайоме багатьом: м’язи ниють, іноді відчуття поширюється на область плеча, крутити головою неприємно і не хочеться. Якщо пробрало як слід, шия взагалі перестає ворушитися. І на оклик за спиною доводиться розвертатися всім корпусом. «При міозиті волокна м’язи набрякають, вони спазмируються, тисне на нервові закінчення, і виникає дискомфорт», – розповідає Юлія Живова.

Але зазвичай володар недуги не задається питанням: «Чому ж боляче, так боляче?» – а шукає шляхи порятунку. І більшість, як не дивно, діє собі на шкоду: йдуть на масаж або мажуться чимось алкогольним. «Ось вже чого не варто робити – зігрівати хворе місце компресами або відповідними мазями, – продовжує Юлія. – М’яз при міозиті збуджена, набрякла, венозний відтік порушений. Загалом, тепло тільки посилить процес. Для лікування необхідна протизапальна мазь, бажано з знеболюючим ефектом; підходять протинабрякові засоби і препарати-венотоніки для місцевого застосування».

Якщо дискомфорт не проходить протягом двох-трьох днів, а вже тим більше стає все сильніше, пора заглянути до невролога: гостра, а не понуро тягучий біль може сигналізувати про запалення корінців нервів, розташованих між хребцями. Коли недуга стосується хребта, хорошого не чекай.

Радикуліт в шиї

Якщо ти постійно спілкуєшся з кимось із вельми дорослих родичів, повинна знати, що таке радикуліт. Хвороба найчастіше асоціюють з попереком: в ній що-то «защемляет», «прихоплює» – і треба лежати. «Радісна» новина: в шиї радикуліт теж буває – на тлі протягів і незалежно від віку. Відрізнити цю напасть від описаного вище міозиту можна хіба що по інтенсивності дискомфорту.

При радикулопатії шийного відділу корінці нервів запалюються, і тоді біль стає яскравою, нападоподібний, здатна несподівано відстрілювати в руку або в голову. Якщо забити на цей процес і тривало займатися самолікуванням, неврологічні симптоми наростають: з постраждалої сторони починає німіти рука болить вже все аж до ліктя і кисті.

При радикулопатії одними мазями навряд чи можна обійтися. «Призначають уколи нестероїдних протизапальних препаратів, ліки для зняття набряку і знеболюючі», – розповідає Ірина Найдьонова. Хочеш швидше повернути рухливість шиї, сходи на сеанс акупунктури. «А як же масаж і мануальна терапія, якими лікують всі проблеми в хребті?» – резонно скажеш ти. Ні те ні інше втручання не можна під час запального процесу. Після того як гостра біль відступила, для відновлення гнучкості у постраждалій ділянці дозволено заглянути до масажиста.

Міжреберна невралгія із-за протягу

Корінці нервів можуть запалюватися по всій довжині хребта. Зокрема, в грудному відділі – і тоді хвороба називається міжреберної невралгією. Лікується ця неприємність так само, як, скажімо, радикуліт в шиї, але все ж варто окремої згадки. Особливість міжреберної невралгії у тому, що її можна сплутати з нападом стенокардії (біль в грудях при фізичному навантаженні) або навіть інфаркт міокарда – в такому разі частина серцевого м’яза перестає забезпечуватися кров’ю і виникає гостра загроза життю.

Симптоми всіх описаних недуг дуже схожі: гострий біль в області грудей, від якої перехоплює подих. Показником невралгії може служити той факт, що при зміні положення неприємні відчуття проходять, а при невдалому повороті в іншу сторону (а також кашлі, чханні, напрузі) – посилюються. Але займатися самодіагностикою не радимо – в будь-якому випадку викликай швидку.

Запалення лицевого нерва із-за протягу

Підставляючи щоки вітру в кабріолеті, пам’ятай про те, що вся твоя голова буквально напхана нервами, які можна застудити. Наприклад, запалення лицевого починається з тягнучої болі за мочкою вуха. Поступово дискомфорт переходить на обличчя і шию. І якщо тобі начхати на це нездужання, через пару днів обличчя стає асиметричним: носогубна складка на ураженій стороні згладжується, куточок рота опускається, і все перекошується в здорову сторону.

Така нелюдська краса доповнюється постійно відкритим оком, з якого до того ж можуть без перерв текти сльози. Керувати мімікою стає неможливо: ні насупитися, ні посміхнутися. Про самоспасении при таких розкладах думати не доводиться. «Починати лікування треба якомога раніше: у списку потенційних ускладнень – нервовий тик (сіпання щоки, часте моргання) і довічна асиметрія обличчя, – попереджає Ірина Найдьонова. – На першому етапі призначаються протинабрякові та судинорозширювальні засоби, вітаміни групи В, анальгетики для знеболювання. Фізіотерапію (неконтактное тепло) застосовують з перших діб захворювання, а з п’ятого-шостого дня – УВЧ і контактна тепло (парафінотерапію або аплікації). З другого тижня починають масаж і лікувальну фізкультуру».

Якщо нерв відновлюється повільно, лікар має право прописати препарати, що поліпшують обмінні процеси у нервовій тканині. При грамотному лікуванні прогноз майже втішний: повне відновлення міміки відбувається у 75% хворих в перші два-три місяці після початку хвороби.

Невралгія трійчастого нерва

Ще одна популярна напасти, здатна змінювати людську зовнішність, – невралгія трійчастого нерва. Останній відповідає за чутливість обличчя та функціонування мімічної мускулатури. Протяг має шанс спровокувати підвищену збудливість трійчастого нерва, і тоді по всій поверхні застудженої половини голови (і навіть в яснах) поширюється сильний стріляючий гострий біль. З настанням загострення м’язи обличчя скорочуються, людина зморщується і скрикує, і тривати це все може від декількох хвилин до годин. В якості бонусів – виділення з однієї ніздрі, почервоніння повік та сльозотеча.

«Лікується все це непросто. Коли больовий напад триває більше доби, пацієнта переводять в стаціонар, – розповідає Юлія Живова. – Серед необхідних препаратів – коктейль з антиневротических, гормональних, знеболюючих і інших ліків». Плюс, звичайно, фізіотерапія. Якщо хвороба не піддається, доводиться діяти хірургічно: потерпілий фрагмент нерва видаляють. Загалом, ця частина розповіді – не для ознайомлення з методами зцілення, а виключно задля аргументації заклику: «Хочеш включити кондиціонер на повну – одумайся!»

ГРУПИ ПІДВИЩЕНОГО РИЗИКУ

Якщо одне з цих слів має до тебе безпосереднє відношення, холодних потоків повітря треба боятися як вогню.

ГЕРПЕС.
Щасливі володарі вірусу – перші в групі ризику. Якщо всередині тебе сидить такий гад (у якого більше десятка масок-різновидів, і по одній є, вважай, у кожного), то переохолодження легко запустить активність вірусу, а вже герпес атакує тканина нервів. Зрозуміти, що причина у вірусі, просто: по ходу запаленого нерва з’являються висипання. При проблемах з лицьовим герпетичні бульбашки будуть розсипані від вуха до шиї, при міжреберної невралгії – від хребта вздовж ребер, і так далі.«Щоб справитися з цією красою, до призначеного коктейлю ліків додають противірусні препарати, та у відносно здорової людини висип повинна пройти через 10-14 днів», – говорить невролог Ірина Найдьонова. Пам’ятай: вірус цвіте і буяє на тлі зниженого імунітету. Тому твоє завдання – пролечивать його сплески активності як слід і тримати себе у формі. Тоді застудитися складніше.

ОСТЕОХОНДРОЗ

Якщо міжхребцеві диски не в формі, отримують мало харчування, стають з кожним днем все тонше, то і нервових корінців доводиться несолодко. І тут досить невеликого протягу, щоб за остеохондрозом ти дістала радикуліт. Простіше позбутися від першого. Тобі потрібні регулярні навантаження, завдяки яким диски отримують харчування, а хребет зберігає гнучкість. Мова про пілатесі, йогатерапии і цигун – все найкорисніше для спини.

КОМП’ЮТЕР

Навіть здорова людина, просидівши вісім годин поспіль нерухомо за столом, ризикує встати з-за нього інвалідом. Поки ти захоплено серфити по Мережі, м’язи кам’яніють у неприродній позі. Достатньо невеликого вітерця, щоб і без того змучені м’язи остаточно спазмувати і запустилося запалення. Тому – активність і ще раз активність.

aspekty.net


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/530838.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua