Реальні зарплати у 2022 році впадуть більш ніж на 25% — прогноз НБУ

29 июл, 15:00

Номінальні зарплати у 2022 році скоротяться на 12%, а в реальному вимірі (з урахуванням інфляції) – на 27%, про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України за липень 2022 року.

"Надалі з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. Утім, з урахуванням інфляційних процесів, реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень", – йдеться у звіті.

Згідно з оперативними опитуваннями НБУ, підприємства намагалися виплачувати зарплату, а окремі з них робили додаткові виплати або надавали матеріальну допомогу, навіть якщо діяльність підприємства була зупинена.

За даними НБУ, значне перевищення пропозиції над попитом на ринку праці зумовлює зниження й очікуваних зарплат, попри пришвидшення інфляції.

За різними опитуваннями, падіння зарплат у приватному секторі в травні становило від 25% до 50% у порівнянні з довоєнним часом. Дещо краща ситуація у бюджетному секторі.

Крім того, втрата доходів населення від праці частково компенсувалася соціальними допомогами, підвищенням пенсій та значним збільшенням виплат військовим.

Наталия Софиенко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/530426.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua