Як отримати компенсацію за зруйноване житло: що потрібно знати

02 июл, 22:58

Як отримати компенсацію за зруйноване житло: що потрібно знати

Зруйноване житло – проблема, з якою стикнулося багато українців у різних містах України після повномасштабного вторгнення військ рф. Президент України запевнив, що держава буде відшкодовувати кошти громадянам кошти за зруйновані та пошкоджені будинки, квартири. Однак наразі алгоритм відшкодування ще не відпрацьований та як отримати компенсацію за зруйноване житло ще не відомо.

Але певні кроки до цієї мети вже є. Зокрема, Верховна Рада прийняла законопроект  №7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації». Документ прийнято лише в першому читанні, і він потребує доопрацювання.

Згідно з документом, компенсація може бути у кількох формах:

• виплата коштів, які можна використати на відновлення житла;
• фінансування будівництва будинку «з нуля».

Також згідно з документом, є черговість отримання компенсації, адже все залежить від черговості надходження заявок у різних населених пунктах. Так, в першу чергу будуть розглядатися   заявки від багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, ветеранів війни, учасників бойових дій.

Хто може отримати кошти за зруйноване житло

Компенсацію за зруйнований будинок чи пошкоджену квартиру можуть отримати тільки особи, які мають українське громадянство. Згідно з документом, це не тільки власники житла, яке частково або повністю зруйноване. А також члени житлово-будівельних кооперативів, інвестори будинків, які ще не були здані в експлуатацію, але вже зазнали руйнування. До цієї категорії відносять об’єднання співвласників, а також управителів багатоквартирних будинків.

Від чого залежить сума компенсації

Так, сума компенсації за зруйноване житло визначатиметься на основі оцінки пошкоджень та вартості відновлювальних робіт. Однак вже встановлені певні обмеження - вартість 150 квадратних метрів нерухомості.

Однак отримувач зможе претендувати на більший будинок чи більшу квартиру.

В чому негативні сторони законопроекту

Як і кожен законопроект, документ має певні недоліки та потребує доопрацювання.

В першу чергу варто згадати значне фінансове навантаження на бюджет. Так, сьогодні нам важко уявити, скільки об’єктів зруйновано чи пошкоджено на території України. А оскільки війна триває, то інфраструктура зазнає значних руйнувань практично щодня. Впоратися з таким навантаженням дуже важко. Не варто забувати, що війна триває, і військо потребує фінансової підтримки.

Ще один нюанс – ризики для влади на місцях. Згідно із законопроектом, на місцях мають бути створені комісії, які будуть розглядати заяви постраждалих. Саме місцева влада і займатиметься укладанням договорів про фінансування. Тому на міські і селищні ради буде покладено особливу відповідальність.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/528725.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua