Фахівці: швидка музика значно полегшує заняття спортом

21 июн, 08:08

Спостереження вчених показали, що серце людей, що слухали швидку музику під час заняття спортом билося максимально швидко, але, при цьому вони майже не скаржилися на навантаження.

Італійські психологи і нейрофізіологи провели експеримент, який підтвердив уявлення про те, що прослуховування швидкої музики допомагає людині краще переносити навантаження під час занять спортом або фітнесом, інформує Ukr.Media.

«Наші спостереження показують, що серце добровольців, які слухали швидку музику під час зарядки, билося максимально швидко, але, при цьому, вони майже не скаржилися на навантаження. Поки ми вивчили тільки темп музики, проте в майбутньому ми хотіли б перевірити, як жанри, мелодія чи лірика можуть впливати на витривалість спортсменів», — заявив професор Веронського університету Лука Ардіго.

В останні роки психологи, біологи і нейрофізіологи почали активно дискутувати про те, як різні фонові подразники, в тому числі розслаблююча або дуже агресивна музика, впливають на поведінку людей, їх концентрацію уваги, а також інтелектуальні здібності.

Наприклад, ще на початку 2010-х років британські дослідники припустили, що прослуховування класичної музики допомагає хірургам швидше і якісніше проводити операції, а також покращує успішність студентів та допомагає знайти натхнення представникам творчих спеціальностей. З іншого боку, нещодавно інші соціологи, нейрофізіологи та психологи показали, що багатьох подібних плюсів від прослуховування музики насправді немає.

Ардіго і його колеги перевірили з наукової точки зору один з найпоширеніших стереотипів, пов’язаних з музикою. Як правило, багато любителів фітнесу, пробіжок і спорту воліють робити вправи не в тиші, а прослуховуючи музику. Вчені зацікавилися тим, як темп тих композицій, які воліють слухати спортсмени і відвідують спортзал, впливав на їх бажання продовжувати тренування.

Спорт-музика

Для цього психологи з Італії обробили декілька популярних композицій, помінявши їх темп, і запропонували їх прослухати 20 дівчатам, які погодилися взяти участь в експерименті. Половина з них йшла на біговій доріжці, а решта качали ноги на силових тренажерах.

Вчених цікавили дві речі — максимальна частота пульсу учасниць експерименту, а також те, наскільки «вичавленим» вони відчували себе після завершення десятихвилинної пробіжки або підіймання максимального вантажу на тренажері. Всі добровольці, як підкреслюють дослідники, вели активний спосіб життя і вже були знайомі і з тим, і з іншим типом вправ.

Спостереження за ними показали, що швидкість музики досить сильно впливала як на пульс, так і на психологічний стан дівчат. Приміром, повільні композиції, чий темп становив 90-110 ударів у хвилину, помітно менше навантажували серце учасниць експерименту і викликали у них більше неприємних відчуттів під час тренувань, ніж швидкі мелодії з 170-190 ударів у хвилину.

Цікаво, що музика сильніше впливала на тренування витривалості, ніж на силові вправи. У першому випадку швидкі мелодії поліпшували психологічний стан дівчат на 11%, тоді як в останньому цей показник був майже вдвічі менше — 6,5%. Це цілком відповідає стереотипам про те, які спортсмени воліють слухати музику під час тренувань.

Найближчим часом Ардіго і його команда планують перевірити, чи впливає жанр музики, її змістове наповнення і інші характеристики на бажання спортсменів продовжувати тренування. Ці досліди, як сподіваються вчені, допоможуть їм створити «рецепт» ідеальної музики для занять спортом і фітнесом.

aspekty.net


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/527901.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua