ЄС роз'яснив, як компанії можуть без порушень санкцій платити за російський газ

18 май, 09:30

Європейська комісія пояснила, як компанії ЄС можуть платити за російський газ, не порушуючи санкції блоку проти росії, з посиланням на оновлений документ з цього питання повідомляє Reuters, пише УНН.

Цитата

"У оновленому документі, переданому країнам ЄС у п'ятницю, Єврокомісія підтвердила свою попередню рекомендацію про те, що санкції ЄС не заважають компаніям відкривати рахунки у визначеному банку, і компанії можуть платити за російський газ, якщо вони роблять це у валюті, узгодженій у їхніх чинних контрактах і оголосити транзакцію завершеною, коли ця валюта буде виплачена", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Так, минулого місяця Єврокомісія повідомила країнам, що європейські компанії можуть платити за російський газ, але лише за дотримання певних умов після того, як росія виступила з вимогою, щоб іноземні покупці почали платити за газ у рублях, інакше вони ризикують втратити постачання.

Майже всі контракти компаній ЄС на постачання із російським газовим гігантом "Газпром" укладаються в євро або доларах.

Компанії мають зробити "чітку заяву" про те, що коли вони платять у євро або доларах, вони вважають свої зобов'язання за чинними контрактами виконаними, йдеться в посібнику від Єврокомісії.

Слід розуміти, що "такі платежі в цій валюті остаточно звільняють суб'єкта господарювання від платіжних зобов'язань за цими контрактами, без будь-яких подальших дій з його боку щодо платежу", йдеться в повідомленні.

Припиняючи свої зобов'язання після внесення євро або доларів, компанія може уникнути участі в угодах з російським центральним банком, який перебуває під санкціями і міг бути залучений до конвертації євро в рублі.

В указі президента володимира путіна йшлося, що угода буде вважатися завершеною лише після конвертації іноземної валюти у рублі.

"Наша фундаментальна позиція залишається незмінною. Процес оплати, викладений у російському указі від 31 березня, порушить санкції ЄС, але компанії ЄС мають варіанти, щоб продовжувати платити в євро або доларах відповідно до узгоджених контрактів", — заявив представник Єврокомісії.

Доповнення

Минулого місяця росія припинила постачання газу до Польщі та Болгарії за відмову виконати вимоги щодо оплати в рублях. Декілька країн ЄС та великих імпортерів зробили запит до Брюсселя щодо надання більшої ясності стосовно того, чи можуть вони продовжувати купувати газ, який використовується для опалення будинків, вироблення електроенергії та постачання на заводи по всій Європі.

Юлія Шрамко

Джерело: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/525705.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua