Симптоми, які допоможуть виявити надлишок вітаміну D в організмі

15 май, 20:48

У період пандемії коронавірусу всі говорять про користь вітаміну D і, як уникнути його дефіциту. Він насправді важливий для нормального функціонування організму, але перенасичення вітаміном D може негативно відбитися на здоров’ї. Які симптоми допоможуть виявити цей стан?

Ознаки надлишку вітаміну D в організмі

Коли організм отримує цей вітамін в надмірній кількості, у першу чергу людина починає страждати безсонням і стикається з підвищеною дратівливістю. Крім цього у людей можуть спостерігатися болі в м’язах і суглобах, підвищення кров’яного тиску. У деяких випадках з’являється нудота, блювота і, як наслідок, зневоднення організму. Серед інших ознак гіпервітамінозу присутня відсутність апетиту, підвищена спрага, запор. Люди з подібним станом частіше за інших стикаються з каменями в нирках і жовчному міхурі, інформує Ukr.Media.

Зазвичай, надлишок вітаміну D відбувається, коли людина приймає його в якості добавки. Найчастіше з неприємними симптомами стикаються ті, хто приймає речовини більше допустимої денної норми. Медики настійно рекомендують перед тим, як приймати вітамін, здати аналіз крові і проконсультуватися з лікарем.

Користь вітаміну D

Зазвичай цей вітамін прописують маленьким дітям для запобігання рахіту, а також жінкам, які досягли віку менопаузи, для зниження ризику розвитку остеопорозу. Нові наукові дослідження продемонстрували, що вітамін корисний в будь-якому віці, оскільки він захищає від серцево-судинних захворювань, раку і хвороб щитоподібної залози. Більш того, він бере участь у виробництві інсуліну, грає важливу роль в підтримці рівня цукру в крові і кальцієво-фосфорному обміні.

Чим небезпечний дефіцит вітаміну D

Ця речовина сприяє нормальному засвоєнню кальцію. При зменшенні рівня вітаміну D цей мінерал виводиться з кісток, що призводить до зниження їх щільності. Крім того дефіцит вітаміну нерідко призводить до набору зайвої ваги. Проте, не варто сподіватися, що після нормалізації цього показника вага повернеться в норму. Щоб позбутися від зайвих кілограмів, необхідно буде регулярно виконувати фізичні вправи і дотримуватися здорової дієти.

Брак вітаміну D в організмі може позначатися на настрої, провокувати переломи кісток, стати причиною підвищення артеріального тиску, знижувати імунітет і порушувати репродуктивну функцію. Деякі дослідження показують, що при зменшенні рівня цієї речовини людина швидше старіє.

aspekty.net


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/525552.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua