А.Кінах: повне ембарго на енергоносії рф пришвидшить закінчення війни

26 апр, 15:20

Оскільки українська економіка інтегрована із європейською та світовою, то війна рф проти України має глобальні наслідки. Зокрема, ООН відзначає загрозу голоду близько 400 млн. людей в країнах, що розвиваються. Саме таку кількість споживачів “годував” вітчизняний агропромисловий комплекс, що зараз відчуває значні безпекові та логістичні труднощі. Україна, ЄС, міжнародні партнери вже зараз мають визначитися із планом повоєнного відновлення економіки, зробити все можливе для наближення нашої перемоги.

На цьому наголосив президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах у своєму онлайн-виступі на Європейському Економічному конгресі в Польщі.

В рамках секції конгресу - “Економіка проти війни на сході” - відбулися дебати європейських політиків та експертів щодо фінансових наслідків нападу рф, ефективності введених проти агресора санкцій, а також остаточного подолання залежності від імпорту російських енергоресурсів.

Серед учасників секції - Пьотр Арак, директор Польського економічного інституту; Рафал Баняк, президент Роботодавців Польщі; Павел Яблонський, заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ Польщі.

Анатолій Кінах подякував польським партнерам та всій спільноті ЄС за потужну підтримку України та її громадян  у їх боротьбі із російськими окупантами. Він зазначив, що наша держава захищає не лише свій суверенітет і територіальну цілісність, але й цивілізаційний вибір бути частиною Європи, міцною та конкурентоспроможною державою. В якомусь сенсі Україна відстоює демократичні цінності, права і свободи в цілому, є щитом розвиненого Заходу від апетитів тоталітарного режиму Кремля.

“Плани рф деморалізувати світову безпекову систему виявилися провальними: ЄС згуртувалося задля допомоги України, значну роль тут відіграє також Велика Британія та США. Раніше нейтральні Фінляндія і Швеція можуть вступити до НАТО, а сама росія перетворилася на країну-вигнаницю”, - наголосив президент УСПП.

Розв'язана рф війна вже принесла чималі втрати для України. За розрахунками Світового банку, у підсумку 2022 року падіння ВВП становитиме 45%, показник інфляції - 20%. Ці цифри у прямій залежності від термінів закінчення війни.

“Маємо сподівання, що західні партнери сприятимуть в передачі необхідної наступальної зброї, що пришвидшить перемогу України та зменшить втрати серед цивільного населення, інфраструктури, економіки. Також ми очікуємо на надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС, прийняття рішень про повне ембарго на постачання російських енергоносіїв”, - підкреслив Анатолій Кінах.

За його словами, блокування рф в торгівлі нафтопродуктами, газом - найпотужніший захід для приборкання агресора. Якщо ембарго не буде, то рф за рік заробить 320 млрд. доларів, що становить 40% усього її доходу.

Важливим є також відключення всіх російських банків від платіжної системи SWIFT, що посилить фінансову ізоляцію.

“Маємо разом подумати, як перекрити шляхи обходу росіянами санкцій, зокрема перереєстрацію товарів тощо”, - відзначив лідер ділової спільноти України.

З іншого боку, необхідно вжити заходів для підтримки української економіки. Наразі проблемним питанням є експортна логістика. Раніше 65% всіх товарів за кордон відвантажувалося через порти, нині ж морська інфраструктура заблокована і замінована агресором. Можливості наземного автотранспорту та залізниці поки обмежені, і якщо цих логістичних шляхів достатньо для торгівлі з ЄС, то ось постачання продукції АПК, ГМК в Південно-Східну Азію, країни Близького Сходу - завдання вкрай непросте.

Український уряд, УСПП проводять перемовини із польськими та литовськими партнерами, як збільшити пропускний потенціал, налагодити мережу складів для зберігання і транзиту товарів.

При цьому Анатолій Кінах виступає за розширення доступу української продукції на ринки ЄС, більш гнучке використання, а подекуди і скасування квот.

 Насамкінець президент УСПП подякував польським колегам, представникам інституцій ЄС за оперативність комунікацій із українськими чиновниками, неурядовими структурами, відсутність бюрократичних підходів. Він висловив упевненість, що посилення санкцій проти рф із паралельним впровадженням системних програм підтримки економіки України, її оборонного потенціалу дадуть змогу завершити війну. Обов'язково перемогою України, відновленням її територіальної цілісності, людського потенціалу.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/524359.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua