Розчинна та нерозчинна клітковина: яка між ними різниця та користь

24 янв, 08:08

Яку дію на організм надає кожний різновид рослинних волокон.

Рослинні волокна покращують травлення, підтримують здоров’я кишківника, знижують ризик хронічних захворювань. Людина отримує з їжею два види клітковини — розчинну та нерозчинну. У чому їхня відмінність, яку користь кожен різновид приносить організму, інформує Ukr.Media.

Загальні властивості

Обидва типи рослинних волокон впливають на здоров’я людини:

Полегшують відходження випорожнення.
Знижують рівень холестерину, що запобігає високому тиску та захворюванням серця.
Стабілізують цукор у крові, зменшують ризик діабету.
Збільшують тривалість життя.
Забезпечують ситість, що сприяє схудненню.
Розчинна клітковина

Коли цей вид харчових волокон проходить через кишківник, утворюється гелеподібний склад. Це відбувається тому, що клітковина розчиняється у воді та інших рідинах організму.

Вона має такі позитивні властивості:

Збільшує кількість корисних кишкових бактерій, які зменшують запалення в організмі та допомагають краще перетравлювати їжу.
Знижує здатність тіла засвоювати жир.
Нормалізує рівні холестерину та глюкози у крові.
Хороші джерела розчинної клітковини:

Яблука.
Ячмінь.
Боби.
Морква.
Цитрусові.
Овес.
Горох.
Нерозчинна клітковина

Цей вид харчових волокон поглинає рідини, прилипає до інших матеріалів, тому формує м’який об’ємний стілець.

Основні переваги такої клітковини:

Покращує здоров’я кишківника.
Допомагає організму ефективніше переробляти відходи.
Забезпечує регулярну дефекацію.
Запобігає та лікує запор.
Знижує ризик геморою та дивертикуліту.
Нерозчинну клітковину містять такі продукти:

Боби.
Горіхи.
Пшеничні висівки.
Цільнозернове борошно.
Овочі — цвітна капуста, стручкова квасоля, картопля та морква.
Ягоди.

aspekty.net


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/519465.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua