Газобетон: плюси та мінуси

30 дек, 17:33

Легкі та зручні у кладці газобетонні блоки використовуються при будівництві різноманітних конструкцій. Висока затребуваність цього матеріалу пояснюється безліччю позитивних якостей. Однак поряд з ними газобетон має ряд недоліків, тому застосування газобетону обґрунтовано лише при грамотному зважуванні всіх плюсів та мінусів.

Переваги газоблоків

Переваги пористого матеріалу цінуються у будівництві об'єктів різного призначення. З точки зору економічної вигоди, трудомісткості зведення, практичності газобетонна споруда має масу плюсів перед будинками з інших розхідників. Переваги акуратних міцних блоків пояснюються багатокомпонентним складом та пористою структурою. Головними плюсами газобетону є:

  1. Безпека для людини та екологічність. При виробництві газоблоків застосовуються тільки нешкідливі мінеральні інгредієнти (пісок, цемент, вода, силікат кальцію, хлорид кальцію, вапно, алюміній). Тому готовий будинок не становить небезпеки для здоров'я людей. Газобетонні стіни не випромінюють радіацію та не випаровують токсичні з'єднання.
  2. Висока теплоємність. Завдяки низькій теплопровідності будівля з газобетонних блоків не потребує додаткового утеплення стін. Пористий матеріал добре зберігає тепло, створюючи комфортні температурні умови усередині приміщення.
  3. Довговічність. Висока міцність штучного каменю забезпечує тривалий термін служби. Період експлуатації становить середньому 60-80 років. Багато виробників заявляють, що він може досягати 100 років.
  4. Вогнетривкість. Газоблокові конструкції протистоять відкритому вогню до 7 годин. Навіть наявність дрібних розломів та сколів не знижує вогнезахисних якостей стін. У деяких випадках для посилення пожежостійкості блокові вироби додатково покривають армованою штукатуркою зі спеціальним незаймистим просоченням.
  5. Міцність. Стіни, викладені з пористих блоків, здатні витримувати помірні низькочастотні коливання. Це забезпечується високою зчіпкою цементу, що застосовується при виробництві газобетону.
  6. Крім високих експлуатаційних якостей застосування газоблоків є і фінансова вигода. Матеріал відноситься до розряду бюджетних. Можливість заощадити проявляється не тільки під час будівництва, а й під час експлуатації будівлі. Високі теплозберігаючі властивості матеріалу дозволяють зменшити витрати на обігрів будинку.

На замітку

При кладці стін з газоблоків не потрібна важка вантажопідйомна техніка.
На етапі складання проекту та будівництва проявляється ще одна позитивна якість. З компактних блоків можна звести будинок будь-якої конфігурації за допомогою цікавих архітектурних рішень. Вироби легко піддаються обробці та різанні, тому з них вдається споруджувати арки та інші нестандартні конструкції.

Недоліки газобетону

Перелічені переваги не виключають наявності деяких мінусів у даного будматеріалу. Стіни з газобетонних блоків потребують своєчасних оздоблювальних робіт. Ця вимога пояснюється високою вологоємністю газобетону. Якщо через деякі причини будівництво споруди з газобетону призупинено на невизначений або тривалий термін, то частково зведену коробку потрібно законсервувати. Пористий матеріал активно вбирає воду та водяні пари.

На замітку

  1. Для газобетонної конструкції можуть становити загрозу не лише дощі, а й підвищена вологість повітря.
  2. Мінус, пов'язаний з вологоємністю, вносить корективи до послідовності обробки. Спочатку штукатурять внутрішню поверхню газобетонних стін. Це дозволяє знизити вологість усередині будівлі. Після завершення внутрішніх робіт приступають до облицювання фасаду будівлі.
  3. Висока пористість матеріалу стає мінусом, якщо на стіну або перегородку необхідно повість важке об'ємне обладнання або предмет декору (широкоформатний телевізор, масивна шафа, водонагрівач). У такому разі підбирають спеціальне кріплення, що може забезпечити надійність.
  4. До негативних особливостей відноситься також низька зчеплюваність газобетонних виробів з оздоблювальними матеріалами. На гладкій поверхні газоблоків слабо тримаються клейові суміші. Щоб нівелювати цей недолік, багато фахівців рекомендують використовувати спеціальні склади, замішані на гіпсі.

На замітку

У багатьох випадках вирішити проблему обробки допомагає подвійне ґрунтування або армування полімерною сіткою.
Віддаючи перевагу газобетону, варто пам'ятати про можливість появи тріщин під час усадки ґрунту під будинком або підвищення рухливості ґрунтів через природні процеси. Практика показує, що часткове руйнування скріплених блоків починається вже через 2-3 роки після закінчення будівельних робіт.

З цього мінусу випливає ще один недолік газобетону. Даний будматеріал не підходить для будівництва багатоповерхових будинків. Комірчастий бетон не створюватиме проблем лише для одноповерхових споруд. Щоб звести будинок з двох або трьох поверхів, необхідно брати блоки підвищеної густини: більше D600. Але таким видом


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/518146.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua