Швеція жорстко відповіла на вимогу Росії не приймати нових членів в НАТО

24 дек, 16:00

Швеція рішуче виключає вимогу Росії про те, щоб НАТО не приймав нових членів. Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде вважає, що кожна країна має право самостійно робити вибір про вступ в ту чи іншу організацію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euractiv.

"Ми зі шведської сторони категорично відкидаємо всі переговори по суті європейського порядку безпеки. У нас повинен бути світовий порядок, заснований на правилах, де у нас є міжнародне право, і кожна країна має право робити свій власний вибір з політики безпеки", - сказала Лінде.

Вона також зазначила, що вимоги Росії адресовані насамперед США і НАТО, проте вони також зачіпають Швецію, яка не входить в Альянс.

"Це дуже сильно стосується Швеції та Фінляндії. Відмова від будь-якого майбутнього розширення НАТО знизить можливості для самостійного політичного вибору", - сказала міністр закордонних справ.

Раніше в цьому місяці Фінляндія відповіла на вимогу Росії, заявивши, що має "національний простір для маневру", включаючи можливість подачі заявки на членство в НАТО.

Лінде також висловила стурбованість з приводу російської військової ескалації на кордоні з Україною. В останні кілька днів у неї були зустрічі з колегами у Великобританії, країнах Північної Європи та Балтії, з якими обговорила ситуацію.

"Якщо що-небудь трапиться у зв'язку з посиленням агресії проти України, ми будемо діяти єдиним і дуже жорстким чином, ввівши різні типи економічних санкцій", - сказала Лінде.

Нагадаємо, раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявляв, що прагнення зробити Україну членом НАТО провокує серйозні військові ризики, "аж до масштабного конфлікту в Європі". У Москві вважають, що необхідно знизити градус конфронтації.

ОЛЬГА БЕЛЕЙ

Инф. rbc.ua


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/517765.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua