Зеленський хоче змінити закон про громадянство. Його стане складніше отримати і простіше втратити

03 дек, 15:00

2 грудня президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду проєкт нової редакції закону про громадянство України – щодо підстав та порядку набуття та припинення громадянства України.

Проєкт закону подано як невідкладний і він уже доступний на сайті Ради, його номер 6368.

Як зазначається, проект закону розроблено у зв’язку з рішенням РНБО від 26 лютого 2021 року про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства. 

Народна депутатка від Слуги народу, заступниця голови комітету з питань правової політики Ольга Совгиря виділила основні нововведення законопроєкту та опублікувала у себе в Telegram.

1. Законопроєкт пропонує більш чіткі та передбачувані у застосуванні положення про набуття громадянства людьми, які у своїй країні зазнають політичного переслідування.
Зокрема, переслідуванням з політичних мотивів вважатиметься притягнення до кримінальної відповідальності органами держави-агресора або держави-окупанта, вчинене з порушенням фундаментальних прав та свобод людини.

2. Передбачається додаткова підстава для відмови у прийнятті в громадянство України – вчинення людиною дій, що створюють загрозу нацбезпеці та національним інтересам України.

3. Наявність громадянства іншої держави буде підставою для втрати громадянства України, якщо це спричинило створення загроз нацбезпеці, національним інтересам України.

На цей час чинний закон передбачає добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави як самодостатню підставу для втрати громадянства України.

4. Передбачається додаткова підстава для втрати громадянства України – проходження військової служби за контрактом у державі-агресорі/окупантові (якщо людина мала громадянство України на момент проходження такої військової служби).

5. Запроваджується поняття переліку країн міграційного ризику.

Наталия Медведева

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/516473.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua