У листопаді зафіксовано зростання Індексу продовольчих цін ФАО

03 дек, 09:14

Ціни на пшеницю та молочну продукцію зростають четвертий місяць поспіль, а пропозиція зернових у світі зберігається на достатньому рівні.

У листопаді показник світових цін на продовольство продовжив зростати четвертий місяць поспіль під впливом активного попиту на пшеницю та молочну продукцію, йдеться у доповіді, опублікованій сьогодні Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об'єднаних Націй (ФАО).

Цього місяця середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО склало 134,4 пункту, досягнувши найвищого рівня з червня 2011 року та на 1,2 відсотка перевищивши жовтневий показник. Значення цього індексу, який дозволяє щомісяця відстежувати коливання світових цін на найпопулярніші продовольчі товари, виявилося на 27,3 відсотка вищим за показник у листопаді 2020 року.

Найбільше підвищення у листопаді продемонстрував Індекс цін ФАО на молочну продукцію, який у порівнянні з попереднім місяцем зріс на 3,4 відсотка. Світовий імпортний попит на вершкове масло та сухе молоко зберігався на високому рівні через прагнення покупців забезпечити спотові поставки в очікуванні зниження пропозиції на ринках.

Індекс цін ФАО на зернові у листопаді зріс на 3,1 відсотка, на 23,2 відсотка перевищивши показник за аналогічний період минулого року. Експортні ціни на кукурудзу дещо зросли, а світові ціни на рис залишалися на стабільному рівні, тоді як ціни на пшеницю досягли максимального рівня з травня 2011 року. Таке підвищення пояснюється активним попитом на тлі обмеженої пропозиції, особливо високоякісної пшениці, а також побоюваннями у зв'язку з несвоєчасним випаданням опадів в Австралії та невизначеністю, спричиненою можливою зміною експортних заходів у Російській Федерації.

Індекс цін ФАО на цукор в листопаді становив на 1,4 відсотка вище за жовтневий показник і майже на 40 відсотків вище за рівень листопада 2020 року. Таке зростання було зумовлене насамперед підвищенням цін на етанол, проте його стримували великі обсяги поставок з Індії та сприятливі прогнози щодо експорту цукру з Таїланду.

Індекс цін ФАО на рослинну олію знизився на 0,3 відсотка відповідно до зафіксованого в жовтні рекордного рівня, що пояснюється нижчим котируванням соєвої та ріпакової олії, а також сирої нафти. Світові ціни на пальмову олію залишалися стабільними.

Індекс цін ФАО на м'ясо знизився на 0,9 відсотка, що стало четвертим поспіль щомісячним зниженням. Світові котирування на свинину стали нижчими через скорочення закупівель з боку Китаю, а ціни на баранину різко впали через збільшення експортних поставок з Австралії. Ціни на яловичину та м'ясо птиці загалом залишалися на стабільному рівні.

Рекордні обсяги виробництва зернових забезпечать достатню пропозицію на ринку

Світовий обсяг виробництва зернових у 2021 році становитиме 2 791 млн тонн, що є новим рекордно високим рівнем і на 0,7 відсотка перевищує показник минулого року, йдеться у Зведенні пропозиції зернових та попиту на зернові ФАО. Очікується, що у порівнянні з 2020 роком загальносвітове виробництво фуражних зернових та рису збільшиться, відповідно, на 1,4% та 0,9%, а виробництво пшениці скоротиться на 1,0%.

Прогнозується, що загальний обсяг споживання зернових у сезоні 2021–2022 років зросте на 1,7 відсотка до 2 810 млн тонн, а рівень запасів зернових у світі на кінець сезонів у 2022 році зменшаться на 0,9 відсотка у порівнянні з початком сезону. В результаті показник співвідношення обсягу запасів та споживання зернових складе 28,6 відсотка і, як повідомляє ФАО, "як і раніше, буде в цілому досить високим".

Щодо світової торгівлі зерновими в сезоні 2021-2022 років, ФАО прогнозує збільшення її обсягу на 0,7 відсотка до 480 млн тонн, при цьому очікуване зростання світової торгівлі пшеницею на 2,2 відсотка більш ніж компенсує ймовірне скорочення торгівлі фуражними зерновими.

У країнах із низьким рівнем доходу та дефіцитом продовольства скоротиться виробництво сільськогосподарських культур

Конфлікти та посуха посилюють ситуацію з відсутністю продовольчої безпеки у низці регіонів світу, зокрема у Східній та Західній Африці, йдеться у новій доповіді «Прогнози врожаю та продовольча ситуація», опублікованій сьогодні. За оцінками ФАО, зовнішньої продовольчої допомоги потребують 44 країни світу, у тому числі 33 країни в Африці, дев'ять країн в Азії та дві країни в регіоні Латинської Америки та Карибського басейну.

Йдеться про такі 44 країни: Афганістан, Бангладеш, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Чад, Конго, Корейська Народно-Демократична Республіка, Демократична Республіка Конго, Джибуті, Еритрея, Есватіні, Ефіопія, Гвінея, Гаїті, Ірак, Кенія, Ліван, Лесото, Ліберія, Лівія, Мадагаскар, Малаві, Малі, Мавританія, Мозамбік, М'янма, Намібія, Нігер, Нігерія, Пакистан, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Південний Судан, Судан, Сирійська Арабська Республіка, Уганда, Об'єднана Республіка Танзанія, Венесуела, Ємен, Замбія та Зімбабве.

У цій щоквартальній доповіді також наводиться оновлена інформація щодо тенденцій збору врожаю зернових: очікується, що у 2022 році обсяг виробництва зернових збільшиться на 2,0 відсотка у розвинених країнах і незначно скоротиться (на 0,1 відсотка) у країнах, що розвиваються. У країнах із низьким рівнем доходу та дефіцитом продовольства прогнозується скорочення виробництва на 2,4 відсотка у зв'язку із суттєвим зниженням показників на Близькому Сході та у Східній Африці.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/516465.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua