Пенсійні інвестиції: куди вкладають гроші приватні пенсійні фонди

29 ноя, 15:00

Минулий рік НПФ завершили із середньозваженим рівнем прибутковості інвестицій в 11,4% при 5% інфляції.

Активні дискусії щодо запровадження в Україні обов'язкового накопичувального рівня пенсійного забезпечення часто спираються на аргумент про відсутність фінансових інструментів для вкладень. Мовляв, українці акумулюють значний фінансовий ресурс, але ці накопичення на старість не буде куди інвестувати, щоб їх не з'їла інфляція.

Уряд на це має два аргументи. По-перше, такий грошовий ресурс має дати поштовх розвитку фондового ринку. По-друге, навіть за нинішніх умов недержавні пенсійні фонди, де зараз українці можуть відкладати на старість добровільно, інвестують із непоганими результатами.

Минулий рік НПФ завершили із середньозваженим рівнем прибутковості інвестицій в 11,4% при 5% інфляції. Щоправда, цього року прибутковість навряд чи перевищить інфляцію – ціни зростають швидше.

У що вкладають пенсійні фонди? Розбираємо у партнерському проєкті з Ліга Пенсія.

Консервативні інвестиції
Левова частка всіх інвестицій – це державні цінні папери та депозити.

Держава встановлює правила, куди і в якому обсязі такі фонди можуть вкладати кошти учасників. Ці регуляції утримують фонди від надто ризикових вкладень. Тому стратегії інвестування НПФ називають консервативними.

Згідно з встановленими законом правилами, НПФ можуть вкладати в ОВДП (цінні папери, доходи за якими гарантує Кабінет міністрів) не більше половини свого портфеля. Такі самі обмеження встановлені для банківських депозитів.

За даними Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка дає аналітичний зріз станом на 30 червня 2021 року, державні цінні папери займають 47,2% інвестицій НПФ.

Загальна вартість активів, інвестованих у цей інструмент, сягає 1,75 млрд грн. З червня 2020 року до червня 2021-го НПФ збільшили інвестиції в ОВДП на 12,4%.

"Прибутковість за усіма фінансовими інструментами в гривні, включаючи депозити, цінні папери – як державні, так і муніципальні та корпоративні, залежить від облікової ставки НБУ. Її рівень – один із найважливіших факторів", – коментує голова відділу аналітики Adamant Capital Костянтин Фастовець.
Наразі облікова ставка становить 8,5% річних. У вересні Національний банк підвищив її з 8%.

При цьому дохідність державних цінних паперів також зростає з терміном їх погашення.

"Сьогодні ОВДП з погашенням через рік демонструють прибутковість близько 11,5%. Фактично премія до облікової ставки становить 3 процентні пункти. Якщо говорити про державні цінні папери з погашенням через 600 днів, прибутковість – близько 12,5%. Це плюс ще один процентний пункт", – зазначає Фастовець.

Депозити програють облігаціям
Ставки за депозитами останні півтора-два роки знижуються. Цей інструмент починає програвати не тільки традиційному лідеру – державним цінним паперам, а й корпоративним та муніципальним облігаціям.

Прибутковість депозитів нижча, ніж у ОВДП з низки причин: як правило, терміни у них менші, до того ж це доступніший інструмент для інвестування, на який високий попит, зазначає Фастовець.

За даними Українського індексу ставок за депозитами фізосіб, ставки на гривневі депозити на 3-12 місяців коливаються в рамках 7-8% річних, доларових – 0,4-0,99%, євро – 0,2-0,45%.

За словами голови ради недержавного фонду "Взаємодопомога" компанії ЛІГА Пенсія Ольги Бондаренко, в останні три роки обидва фонди компанії – "Взаємодопомога" (активами управляє КУА "Апінвест" з групи ICU) та ВНПФ "ГАРАНТ-ПЕНСІЯ" (активами управляє КУА "Все ") змінювали структуру активів, збільшуючи частку інструментів із вищою прибутковістю.

Так, НПФ "Взаємодопомога" скоротив частку депозитів, залишивши лише вклади у тих банках, які пропонують вищі відсоткові ставки. При цьому щодо ОВДП ставка зроблена на довгострокові папери.

"Ми збільшили частку довгострокових ОВГЗ – вони мають вищу дохідність. Зараз 6% портфеля ОВДП становлять держоблігації з погашеннями у 2022 році та 94% – облігації з погашеннями у 2023-му", – каже Ольга Бондаренко.
Вона нагадує, що рада фондів затверджує інвестиційну декларацію, однак усі операційні рішення щодо зміни структури активів ухвалюють компанії з управління активами.

Тим часом більше десяти українських компаній вийшли на ринок запозичень, і це збільшує їхню пропозицію на ринку і дає можливість диверсифікувати ризики, пояснює Бондаренко.

Закон забороняє інвестувати НПФ понад 40% своїх активів у корпоративні облігації, оскільки вважає цей канал для інвестування більш ризиковим. "У НПФ "Взаємодопомога" частка інвестицій у корпоративні облігації становить 23,4% і може бути збільшена до 25-30% у найближчі три місяці", – прогнозує вона. До активів ОНПФ "ГАРАНТ-ПЕНСІЯ" включено облігації двох підприємств, і їхня загальна частка в активах становить 5,5%.

Так, НПФ "Взаємодопомога" збільшила частку муніципальних та корпоративних облігацій. "У портфелі фонду муніципальні облігації з прибутковістю від 13,3% до 15,3% та корпоративні – з прибутковістю від 13,6% до 21,5%", – зазначає Ольга Бондаренко.

Якщо зважити на те, що за підсумками цього року Національний банк прогнозує інфляцію на рівні 9,6%, такий рівень прибутковості з інвестиційної точки зору виглядає привабливим.

Частка інвестицій НПФ у сектор корпоративного боргу залишається низькою – 8,1% або 302 млн грн, хоча за минулий рік зростання перевищило 50%. У муніципальних паперів ще менше – 2,5% всіх активів НПФ або майже 92 млн грн, хоча приріст за рік склав 36%.

"На ринку досі недостатньо представлені ні корпоративні облігації, ні муніципальні. На вторинному ринку практично немає жодних торгів за цими інструментами", – вважає Фастовець з Adamant Capital. "Втім, у якийсь момент ці ринки мають ожити, оскільки до кризового 2014-го вони були досить активними і мали інтерес з боку інвесторів", – додає він.

Нерухомість, акції, перспективи
Крім зазначених інструментів, НПФ також інвестують у нерухомість, акції, банківські метали. Щоправда, на них припадає невелика частка інвестицій. Зокрема вкладення в нерухомість займають 3,1% портфеля фондів або 116%.

"Прибутковість нерухомості у дрібних інвесторів складає 11-12% річних. Великі інвестори розділилися зараз на дві категорії: одні претендують на ті ж 10-12% річних і знаходять способи для реалізації цієї стратегії, але в основному тут ставки прибутковості наближаються до європейських 7-8%", – коментує експерт з питань нерухомості Денис Дроздов.
НПФ потенційно може цікавити інвестиції в нерухомість різного формату – житлову, офісну, торгову, складську. При цьому закон забороняє вкладати понад 10% від загальної вартості активів НПФ у цей інструмент. Так, загальна сума вкладень у нерухомість українських НПФ, за даними Нацкомісії, становить 116 млн. грн.

Враховуючи обмеження, фондам найчастіше не вистачає коштів для інвестування із задовільним співвідношенням прибутковості та ризику.

А ось акції НПФ розглядають як потенційні об'єкти для інвестування в майбутньому.

"Наразі ми разом із КУА розглядаємо як потенційні об'єкти для інвестицій фондів у майбутньому в такі інструменти, як акції іноземних емітентів, біржові фондові індекси, суверенні єврооблігації України та іноземних емітентів, корпоративні облігації українських емітентів, які готуються до випуску", – коментує Ольга Бондаренко.

Зокрема, в інвестиційному активі фонду – акції Apple і це єдиний доларовий актив фонду, частка якого становить 4,1%.

Портфель ОНПФ "ГАРАНТ-ПЕНСІЯ", навпаки, на 74,4% складається з активів в іноземній валюті. Цього року до нього були включені акції іноземних емітентів та індексних фондів, як Vanguard 500 Index Fund, Invesco QQQ Trust SM, SPDR SnP 500 та iShares Asia 50 ETF.

"Для ОНПФ "ГАРАНТ-ПЕНСІЯ", який стратегічно фокусується на валютних активах та захисті накопичень від курсових коливань, бачимо перспективу розширення портфеля акцій іноземних інвестицій, який наразі становить менше 10% за встановленого законодавством ліміту в 20%", – додає вона.

Дарина Паламар

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/516196.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua