Вакцини Pfizer та Moderna загалом безпечні для людей з історією гострої алергії – вчені

27 окт, 13:45

Американські вчені вирахували, що ін'єкція мРНК-вакцини від Pfizer-BioNTech (Comirnaty) або Moderna (Spikevax) дещо підвищує ризик алергії, але загалом ці препарати безпечні для людей з історією гострої алергії. Дослідження на цю тему опубліковане в журналі JAMA Network Open.

Автори перевірили дані, зібрані системою VAERS під час вакцинації медиків мережі клінік у Бостоні. Деякі з них раніше мали напади тяжкої алергічної реакції на а) іншу вакцину, б) ін'єкційний препарат, в) інший алерген.

Було включено працівників, які отримали як мінімум одну дозу мРНК-вакцин із 14 грудня 2020 року до 1 лютого 2021-го, та заповнили як мінімум одне дослідження симптомів поствакцинації протягом трьох днів після ін'єкції.

Відстежено показники 52 998 осіб (середній вік 42 роки; 72% жінки), з них 474 особи (0,9%) повідомили про алергію високого ризику, що у них була. 97,6% отримали дві дози мРНК-вакцин.

З'ясувалося, що наявність алергії високого ризику в анамнезі була пов'язана з дещо підвищеним ризиком алергічних реакцій після вакцинації, причому він був найвищим для кропив'янки (шкірний висип в алергіків з'являвся в 3,8 рази частіше, ніж у не алергіків) та набряку Квінке (в 4,36 рази).

Водночас напади гострої/тяжкої алергії (анафілаксії) зазначалися в цій групі щеплених дуже рідко: лише у 0,3% медиків.

Тобто більшість із них, включно з алергіками з історією анафілаксії, без проблем пройшли повний курс вакцинації.

"МРНК-вакцини проти COVID-19 загалом безпечні для носіїв алергії. Сподіваємося, що зібрані нами дані допоможуть визначитися людям, які ще не отримали щеплення через побоювання алергії", – роблять висновок автори.

Інші дослідження про анафілаксію після Pfizer та Moderna.

Евгений Пилипенко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/514253.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua