Частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі буде зменшуватися

07 окт, 11:16

Коментар засновника і партнера групи компаній Investohills Андрія Волкова щодо тенденцій на ринку NPL кредитів.

За даними Національного банку України, частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі станом на 1 вересня 2021 року знизилася до 35% (36,3% на 1 серпня). З початку року зниження частки NPL склало 6 п.п. і сталося в банках усіх груп. У той же час ще два роки тому показник NPL перевищував 50%.

Таку позитивну динаміку на ринку NPL, на думку А. Волкова, можна пояснити правильною регуляторною політикою Національного банку та менш ризиковими новими кредитами, які банки видають зараз.

«Те, що частка проблемних кредитів в банківській системі знижується - це природний процес, і пов'язаний він з кількома причинами. По-перше, НБУ ввів досить жорсткі правила по оцінці та резервування кредитного портфеля. Після чого з боку банків почалася плідна робота, спрямована на реструктуризацію NPL, їх стягнення або продаж спеціалізованим компаніям. По-друге, в Україні знову поступово відновлюється кредитування, як роздрібне, так і корпоративне. Але, з подачі ризик-менеджменту банків та вимог Національного банку, зараз воно менш ризикове і продукує набагато менше непрацюючих кредитів. Відповідно, портфель банків знову почав зростати, а значить, частка старих проблемних боргів почала скорочуватися», - озвучив причини зменшення частки NPL А. Волков.

За його прогнозами, ця тенденція продовжиться, і частка непрацюючих кредитів буде зменшуватися й надалі.

У той же час, він звернув увагу на те, де ці проблемні борги сконцентровані.

«Комерційні банки, в більшості своїй, питання з непрацюючими кредитами вирішили або успішно вирішують: вони реструктурували більш-менш живі борги або борги, пов'язані з акціонерами та менеджментом банків, стягнули застави у непрацюючих кредитів, продали або продають кредити, зі стягненням яких не можуть впоратися самостійно. Тому основний обсяг проблемної заборгованості зосередився в державних банках. І це наступна точка розвитку для ринку NPL України, в якій повинні відбутися зміни - змінитися система роботи з проблемними боргами держбанків або, що більш реально, початися продаж проблемних боргових зобов'язань, оскільки без цього ні розвиток, ні продаж держбанків неможлива», - вважає фінансист.

Крім того, за його словами, вирішення питань з проблемними боргами в державних банках стоїть на порядку денному також у міжнародних кредиторів та донорів України. І тому уряд, як акціонер, НБУ, як регулятор, а також наглядові ради держбанків змушені приділити їм достатньо уваги.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/513106.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua