KSG Agro стартує пілотний проєкт крапельного зрошення на території 300 га

22 сен, 15:42

Агрохолдинг KSG Agro стартує пілотний проєкт крапельного зрошення на території понад 300 га. Про це повідомила прес-служба агрохолдингу.

Агрохолдинг KSG Agro приступив до реалізації пілотного проєкту впровадження крапельного зрошення на території понад 300 га. На першому етапі мова йде про зрошення посівів кукурудзи, але в майбутньому система зрошення буде поширена й на інші сільгоспкультури, що вирощуються господарствами холдингу.

Пілотний проєкт уже розроблений компанією «Техносервіс» (м.Миколаїв) й на даний час проходить необхідні узгодження. Він буде реалізований на території в 300 га в с. Нива Трудова (Апостолівський район, Дніпропетровська область), де інфраструктура дозволяє ефективно використовувати водні ресурси для зрошення полів господарств агрохолдингу. Для технічного забезпечення проекту будуть придбані системи зрошення переважно американського виробництва, а також насосні системи JCB (Туреччина) й італійської компанії IVECO.

Підтримка агровиробників стає одним з пріоритетів української державної політики. У Держбюджеті на 2022 рік на меліоративні комплекси та підтримку водогосподарських систем закладено 2,7 млрд. грн. KSG Agro в рамках реалізації свого пілотного проєкту планує отримати фінансування в рамках даної державної програми підтримки меліорації.

 «Крапельне зрошення - це можливість практично дворазового збільшення середньої врожайності навіть в складних погодних умовах. Це розуміли ще в радянські часи, коли землі, на яких зараз працюють господарства агрохолдингу, зрошувалися на території 5 тис. га, - розповідає голова Ради директорів Сергій Касьянов. - Сьогодні агровиробникам самостійно, без бюджетної та кредитної підтримки, дуже складно й витратно впроваджувати зрошувальні системи. Саме тому можна лише вітати виділення державою бюджетних коштів на підтримку зрошення. Крім того, передбачається і залучення кредитних коштів США. Ми сподіваємося, що, за широкої підтримки держпрограми підтримки аграріїв та американських кредиторів (ми купуємо обладнання виробництва США), вдасться реалізувати не лише наш пілотний проєкт зрошення вже у 2022 року, а в перспективі відновити зрошувальні системи на території в 5 тис. га, де вони раніше існували і, де зараз є така інфраструктурна можливість».

За словами директора з виробництва KSG Agro Дмитра Ємельченка, впровадження систем крапельного зрошення дозволяє збільшити середню врожайність кукурудзи орієнтовно вдвічі - з 3т / га до 6 т / га.

Як повідомлялося раніше, в ВР знаходиться на розгляді законопроект №5202 «Про організацію водокористувачів та стимулюванні гідротехнічної меліорації земель». Суть документа у створенні неприбуткових організацій водокористувачів (об'єднання аграріїв), які отримають об'єкти меліоративних систем. За власний рахунок вони будуть ремонтувати, модернізувати та будувати нові зрошувальні системи. Крім того, їм відходить право визначати графік та обсяги подачі води на зрошення, а також - тарифи за послуги зрошення.

На даний час Україна проводить переговори про залучення американських кредитів на загальну суму $4 млрд. для відновлення інженерної інфраструктури зрошувальних систем та розвитку зрошувального землеробства. Реалізація проєкту запланована на 2022-2030 рр. Крім того, Міністерство аграрної політики веде переговори про державно-приватне співробітництво при реконструкції систем зрошення в південних областях України з компаніями з Ізраїлю, США, Франції та Китаю. Раніше, розпорядженням Кабінету міністрів №1567-р від 21 жовтня 2020 року було затверджено план заходів щодо реалізації Стратегії зрошення і дренажу в Україні на період до 2030 р. Зокрема, він передбачає: модернізацію і будівництво внутрішньогосподарських зрошувальних систем, відновлення і модернізацію дренажних систем, підвищення водозабезпечення для розвитку зрошення.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/512208.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua