В Україні деформована політика Наглядових рад при стратегічних підприємствах

03 мар, 15:29

Неоднозначна поведінка членів Наглядової ради Укрзалізниці, які своїм рішенням зробили спробу призупинити процес реформування компанії та відокремлення філії вантажоперевезень «УЗ Карго», вкотре оголили проблему з наглядовими радами в Україні в принципі.

«Наглядові ради НАК Нафтогазу, Укренерго, Укрзалізниці, Енергоатому, Укроборонпрому тощо- складаються переважно із іноземців. Те ж рішення по УЗ і зупинення процесу анбандлінгу приймалося на онлайн-засіданні Наглядової ради компанії в Лондоні. Нічого не маємо проти закордонних експертів, проте віддавати управління ключовими галузями економіки іноземним громадянам – як мінімум нерозумно, як максимум – загроза національній безпеці. Це завдання держави», - зазначає президент УСПП Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти виступає за вивчення міжнародного досвіду, його адаптацію в Україні, проте підтримує лише консультативний  формат залучення іноземних експертів, а не керівний.

« Якраз така ситуація, у тому числі, склалася в Наглядовій раді УЗ, де із 7 членів 5 - іноземні громадяни , які часто засідання проводять за межами України – в Лондоні і т.д.», - розповідає президентУСПП.

Анатолій Кінах вважає за необхідне переглянути законодавчо-нормативні основи щодо діяльності Наглядових рад в Україні в принципі. Особливо в секторах природних монополій – транспорт, енергетика тощо.

«Ми хотіли б, щоб це питання вирішили без зайвої політизації – через удосконалення кадрової політики і системи контролю за рішеннями, які приймають подібні Наглядові ради. Потрібно навести лад у формуванні і умовах їх діяльності», - зазначив президент УСПП.

Діловий союз вже направив раніше КМУ  рекомендації більш прискіпливо розглянути дії членів Наглядової ради УЗ ( а в перспективі і інших стратегічних компаній) в контексті того, наскільки вони відповідають національним інтересам України.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/500003.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua