А. Кінах: Судова система, яка працює вибірково – гірше, ніж корупція

25 фев, 14:14

Незавершена судова реформа, яку в Україні обіцяли вже більше 10 років, питання до компетентності і незаангажованості цілої низки суддів – больова точка для розвитку економіки та припливу інвестицій. 2020 рік ознаменувався не лише спадом ділової активності через пандемію коронавірусу,  але й зменшенням інвестицій вдесятеро.  В Україну інвестували якихось 225 млн. доларів чистих прямих інвестицій. І головною причиною стала правова незахищеність – як бізнесу, так і пересічних громадян.

Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі національного телеканалу, коментуючи резонансну «справу Стерненка» та протести, що спалахнули навколо вироку суду.

«Ця справа підтверджує нездатність правоохоронної  системи діяти максимально прозоро і ефективно, а також демонструє глобальну недовіру громадян до судової системи. Ми не будемо занурюватися у деталі цієї конкретної справи – це завдання адвокатів, суддів і прокуратури, проте очевидно, що протести і широке обговорення в публічному просторі – це реакція на недосконалу судову систему в Україні», - наголосив президент УСПП.

Це не перша справа, що набула суспільного резонансу, проте не остання, навколо якої залишилося чимало запитань – згадати ту ж «справу Гандзюк» чи вбивство відомого журналіста Павла Шеремета.  Арештований військовий і волонтер Андрій Антоненко, провина якого досі не доведена, понад рік провів у СІЗО і невідомо, коли суд планує оголосити той чи інший вирок.

Судам не довіряє понад 65% українців – йдеться в дослідженні Центру Разумкова, опублікованому в грудні 2020 року. І це найгірший результат в розрізі гілок влади.

Поза тим, президент УСПП засудив також будь-які спроби тиску – політичного, адміністративного, «тиску вулиці» тощо – на суддів та рішення, які ними приймаються.

 «У той же час, верховенство права, рівність перед законом кожного – це базові речі, без яких не відбудеться економічного розвитку, інтеграції України в європейський простір. І тут цілком справедливими є зауваження міжнародних партнерів, що якісна судова реформа – в основі всіх решти. Інвестори, на яких так сподіваються в Офісі президента та в уряді Д.Шмигаля – прийдуть тільки тоді, коли буде захищеність приватного капіталу та інших прав і свобод », - зазначив Анатолій Кінах.

Зокрема, він нагадав, що Україна шкодить сама собі, не виконуючи зобов’язання перед інвесторами. У 2020 році держава не змогла виконати свої зобов’язання перед виробниками енергії з відновлюваних джерел та розплатитися за придбану в них енергію за "зеленим" тарифом. Обсяг такої заборгованості у 2020 році сягнув 25 млрд грн. Уряд уклав меморандум із інвесторами, який поки не виконується.

«Тому першочерговим, на наш погляд, завданням влади зараз є наведення ладу в судовій системі. Причому, це має бути рішення, напрацьоване спільно із експертами, адже запропоновані командою президента законопроекти спочатку щодо Конституційного суду, потім законопроект  3711 щодо урізання повноважень Окружного адмінсуду Києва – не є досконалими. І про це зазначає сама Верховна Рада. Відтак, потрібні спільні зусилля нардепів, експертів тощо з тим, щоб вийти на більш практичні дії, що повністю б відповідали Конституції України та спромоглися б зламати корупцію, вибірковість в судах», - підсумував президент УСПП.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/499622.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua