Прес-конференція «Державні енергоактиви: прозора приватизація або замовний продаж за копійки?»

24 фев, 15:00

23 лютого 2021 року у прес-центрі ІА «Українські новини»

У прес-конференції взяли участь: голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» (ЧкОЕ) Олег Самчук, народний депутат України, член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (Слуга Народу) Сергій Нагорняк;  член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук;  депутат ВР 7 скликання, депутат Черкаської обласної ради Олег Петренко, юрист, керуючий партнер компанії «Трохимець і партнери», радник Міністра енергетики України (2020 г.) Олександр Трохимець.

Подивитися відеозапис прес-конференції Ви можете за посиланням https://youtu.be/7ExM0BAf7Ik


ДЕПУТАТИ ТА ЕКСПЕРТИ ЗВИНУВАТИЛИ ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ В СХЕМАХ З ПРИВАТИЗАЦІЇ ОБЛНЕРГО ЗАНИЖЕНОЮ ВАРТІСТЮ

 «Керівники Фонду держмайна України воюють проти прибутковості держактивів, а не сприяють їх ефективному розвитку».  Про це заявив народний депутат України, член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (Слуга Народу) Сергій Нагорняк в ході прес-конференції «Державні енергоактиви: прозора приватизація або замовна продаж за копійки?».

 «Керівники Фонду держмайна України воюють проти прибутковості держактивів, а не сприяють їх ефективному розвитку».  Про це заявив народний депутат України, член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (Слуга Народу) Сергій Нагорняк в ході прес-конференції «Державні енергоактиви: прозора приватизація або замовна продаж за копійки?», що відбулася 23 лютого 2021 р
 «Ситуація навколо державних обленерго не може не викликати стурбованості депутатського корпусу.  Ми в профільному Комітеті ВР.  - проаналізували діяльність ФДМ щодо державних енергоактивів і прийшли до висновку, що дії Фонду щодо них - незрозумілі, непрозорі і не сприяють ефективному розвитку держенергопідприємств.  Причому мова йде про чіткі тенденції щодо державних обленерго в Харкові, Хмельницькому, Миколаєві та Черкасах.  Незважаючи на різницю в деталях, вимальовується одна схема: відбуваються безпідставні дії щодо зміни керівників, покликані порушити стабільну діяльність обленерго напередодні запланованої Фондом їх приватизації.  При цьому я більше, ніж упевнений, що вже визначені покупці на кожне обленерго, які «під килимом» співпрацюють з Фондом.  Вони очікують, що керівники, яких Фонд уже призначив або намагається призначити, доведуть підприємства «до ручки», знецінять їх активи, які практично за борги будуть продані «потрібним», заздалегідь визначеним покупцям. Фактично ФДМ веде неприховану війну з прибутковими енергоактивами, а не сприяє їх ефективному розвитку», - констатував народний депутат України Сергій Нагорняк.
За словами народного депутата, яскравим прикладом деструктивної політики Фонду відносно держенергоактивів є позиція керівництва ФДМ щодо ПАТ «Черкасиобленерго».  «Мені близька ситуація з цим підприємством, оскільки мій виборчий округ знаходиться на Черкащині.  Люди просять захистити їх рідне підприємство від підготовки рейдерського захоплення.  Ситуація дуже непроста.  З одного боку, керівництво обленерго на чолі з Олегом Самчуком виводить «ЧкОЕ» з безодні боргів, нароблених попереднім керівництвом, підвищує зарплату та модернізує електромережі, а з іншого - ФДМ робить все можливе, щоб звільнити Самчука зі своєї посади й повернути колишнє керівництво, що розорило держкомпанію.  Все це робиться напередодні анонсованої ФДМ приватизації держенергоактивів - керівництво Фонду просто намагається по накатаній схемі задешево продати ласий шматочок держвласності. Упевнений, що депутати не допустять такого сценарію - найближчим часом ми маємо намір запросити на засідання комітету з енергетики главу фонду держмайна Дмитра Сенниченко для звіту про його дії», -заявив Сергій Нагорняк.
За словами голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олега Самчука, в даний час, після того як підприємство подолало такі проблеми, як погашення боргів із зарплати, реструктуризацію та поетапне погашення багатомільйонних боргів перед партнерами й непогашених податкових зобов'язань, на перший план виходить припинення процедури банкрутства,  підготовка до майбутньої приватизації та врегулювання боргу з підприємством «Азот».  «Сьогодні ми в ході переговорів з «Азотом» вже досягли його реальної готовності виплатити в найближчі два роки 280 млн. грн., а з 2023 року - по 240 млн. грн.  на рік. Здавалося б, у цьому має бути кровно зацікавлений ФДМ, але замість цього з його боку бачимо неприкрите протистояння, непрофесійні дії та відверті маніпуляції на користь майбутніх покупців обленерго».
Олег Самчук зазначив, що дії Фонду щодо «ЧкОЕ» нагадують інформаційну війну.  «Скажімо, я з подивом прочитав, що ми перешкоджаємо приватизації підприємства, хоча, здавалося б, всі наші дії спрямовані на підвищення його інвестпривабливості. Більш того, саме під нашим тиском ФДМ включив нас до Переліку малої приватизації. А наказом №145 від 5.02.2021 р призначена власне, сама пріватізація.  Включили, правда, тільки 46%, а, якби додали частку держкомпанії «УкрЕско», міг би вийти 71%, за який держава при продажу отримала б набагато більше.  При цьому, саме ми, а не ФДМ подали клопотання про припинення банкрутства у зв'язку з приватизацією і 1 березня нинішнього року суд розгляне його в Черкаському госпсуді.  Упевнений, що у нас є всі підстави для того, щоб суд поставив крапку в цій справі, що тягнеться 16 років, і виніс законне рішення на користь держави.  Справа моєї честі довести цей процес до кінця».
За словами члена наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, об'єктивний аналіз діяльності ФДМ свідчить про обкатану схему заниження вартості держенергоактівов шляхом заміни менеджменту та подальшого виведення коштів.  Як приклади експерт навів ситуацію з низкою обленерго. Так, у «Хмельницькобленерго» найбільш високий серед підлеглих ФДМ підприємств прибуток - 115 млн. грн.  за 2019 рік, а керівника Олега Козачука вже рік намагаються звільнити.  «Миколаївобленерго», де керівник ФДМ Дмитро Сенниченко тиждень тому замінив їм же призначеного керівника - той пропрацював лише 4 місяці.  І чому?  Контррозвідка СБУ звинуватила його в зловживаннях.  При цьому попередній глава «Миколаївобленерго» - за 3 роки збільшив прибуток в 7 разів - з 4,5 до 30 млн. грн.  «Харківобленерго», де в березні минулого року Фонд змінив Василя Скопенка на Костянтина Логвиненка.  І якщо перший виплатив всі борги енергоринку і стабілізував роботу підприємства, то другий, за результатами 9 місяців 2020 року в 4 рази збільшив поточну кредиторську заборгованість, а активи скоротилися на 10%.  Плюс до цього - постійні, протягом останнього року, розкрадання держкоштів на підприємстві, про що неодноразово повідомлялося в ЗМІ.  Останній випадок - 10 днів тому».
 «Підприємства різні, а підхід один: як тільки є прибуток та ефективний розвиток, одразу керівника геть, - розповідає Юрій Корольчук, - Тепер добралися до «ЧкОЕ», де керівникові Олегу Самчуку закидають «не виконання завдань».  Але ж уперта річ - цифри - говорять про зворотнє.  «ЧкОЕ» демонструє щорічне збільшення прибутку, погашення заборгованості ДП «Енергоринок» (з 930 до 613 млн. грн.), заборгованості перед бюджетом (виплачено 87 млн. грн.), погашення 120 млн. грн.  боргів по заробітній платі (повністю виплачені борги перед співробітниками). Прибуток «ЧкОЕ» за останні 3 роки зріс майже в 4 рази - з 2,9 млн. грн.  в 2016 р. до 10,8 млн. грн.  в 2019 р.».
 «Ми бачимо, що, якщо не зупинити «схемну стратегію» ФДМ, спрямовану на навмисне, штучне зниження вартості активів обленерго перед приватизацією, то продаж всіх вищеназваних обленерго не принесе ні кошти державі, ні ефективного власника активів, ні енергобезпеку регіонам, ні стабільність поставок  електроенергії споживачам », - резюмував експерт.
 .
КЕЙС ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА МАЄ НАМІР ШЛЯХОМ ЗАМІНИ КЕРІВНИКА ПОГІРШИТИ ФІНЕКОНОМСІТУАЦІЮ НА ПІДПРИЄМСТВІ З МЕТОЮ ПОДАЛЬШОЇ ПРОДАЖУ ПОСЛУГ ЗА ЗНИЖЕНОЮ ВАРТІСТЮ

За словами Олега Самчука, після його приходу на посаду голови правління «ЧкОЕ» разом з багатотисячним колективом підприємства була реалізована стратегія, яка дозволила буквально за 1,5-2 роки активної роботи «підняти «ЧкОЕ» з колін».  «Я хочу нагадати, яким було ЧкОЕ на самому початку нашого шляху.  120-мільйонна заборгованість із зарплати, колектив у стані страйку, три десятки озброєних осіб на території підприємства, більше 30% звільнених та розчарованих у своїй роботі співробітників, багатомільйонні борги перед партнерами та непогашені податкові зобов'язання. На сьогоднішній день, в результаті кропіткої роботи колективу ЧкОЕ ми провели капремонти у філіях відповідно до європейських стандартів, погасили 120-мільйонну заборгованість по зарплатах, скоротили на третину заборгованість перед ДП «Енергоринок», вдвічі збільшили зарплати та виплатили 86,7 млн. грн. зі 100 млн. грн. реструктуризації до жовтня 2021 р. заборгованості із податків.  Замість збитків, в які нас загнало попереднє керівництво на чолі зі Світланою Кузьмінською, досягнута стійка прибуткова діяльність - чистий прибуток склав 10 млн. грн.».
За словами Олега Самчука, особливо складним було досягти угоди про погашення боргу ПрАТ «Азот».  Але і тут був знайдений компроміс: згідно зі світовими угодами, «Азот» виплачував щомісяця 9,4 млн. грн., які до копійки перераховувалися на рахунки ДП «Енергоринок».  Однак, замість того, щоб підтримати зусилля керівництва та колективу «ЧкОЕ» щодо виходу на шлях сталого розвитку, керівництво ФДМ на чолі з Дмитром Сенниченком й Денисом Кудіним розірвало мирову угоду з «Азотом» після чого від цього боржника на рахунку обленерго не надійшло жодної копійки. Крім того, топ-менеджмент Фонду держмайна не вжив жодних кроків з припинення процедури банкрутства «ЧкОЕ», яка триває всі останні 16 років.
 «Щоб досягти конструктивного діалогу з Фондом, я за своєю ініціативою записався і потрапив на прийом до заступника голови ФДМ Дениса Кудіна, і він мені чітко сказав, мовляв, до мене, як до керівника, у Фонду питань немає і нічого особистого, але мова йде про політичне питання.  Він також сказав, що ми не займаємося боргами «Азоту» і ті виплати, які були, їх не влаштовують. Але після того як Фонд фактично зламав мирові угоди ми взагалі не маємо від «Азоту» ні копійки», - підкреслив Олег Самчук.
За словами топ-менеджера «ЧкОЕ», замість подяки керівництву та колективу «ЧкОЕ», ФДМ розв'язав справжню війну проти прибутковості та ефективності підприємства.  «Ми чуємо слова подяки від Черкаської ОДА та місцевої громади, народних депутатів від регіону за погашення боргів по зарплатам, внесок в безперебійну систему енергосистеми області, але тільки не від Сенниченка, який правдами й неправдами намагається провести збори акціонерів з однією метою - зміщення мене з  посади. Але ми чудово розуміємо, що відбудеться в цьому випадку - повернення попереднього керівництва в особі Кузьмінської та Ко, доведення підприємства до банкрутства та продажу його за копійки корупційним ділкам - фактично за борги. Так ось я кажу про це відкрито: ми не дамо нівелювати наші досягнення, і відстоїмо підприємство в правоохоронних органах та судах.  А проблему припинення банкрутства «ЧкОЕ», я вважаю, питанням своєї честі й обов'язково доведу до кінця», - заявив Олег Самчук.
 «Ситуація навколо «ЧкОЕ» викликає моє глибоке занепокоєння, як депутата ВР від одного з округів Черкащини, - говорить член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (фракція «Слуга Народу») Сергій Нагорняк, - Мені абсолютно незрозуміла логіка ФДМ,  який постійно тасує топ-менеджерів державних обленерго. При цьому маємо випадки, коли одні керівники, що призначаються доводять держактиви до ручки, а інші, як, наприклад, Олег Самчук, виводять їх на шлях стабільного прибуткового розвитку, але й їх Фонд намагається змістити.  У мене виникає закономірне питання, коли Фонд говорить про приватизацію того ж «ЧОЕ», то чому, на його думку, державі не вигідно тримати його акції, а приватним інвесторам це буде вигідно? І, якщо енергоактиви, такі вже проблемні й невигідні, то чому ж за них так тримаються такі відомі і належать нашим олігархам компанії, як ДТЕК і «Вест енерджи компані» ?!
Я більш ніж упевнений, що у ФДМ вже є покупці на кожне обленерго, які діють в змові з Фондом.  Схема проста: прибрати ефективних керівників на кшталт Олега Самчука на «ЧкОЕ», довести обленерго до банкрутства й продати його за потрібне покупцям за символічною ціною.  Я неодноразово був на «ЧкОЕ» і переконався, що команда Самчука ефективно працює. Так, підприємство має величезний борг компанії «Азот», але й тут досягнутий прогрес - боржник почав його погашати.  Але ФДМ розірвав мирові угоди і завів ситуацію в глухий кут - з боку боржника не надходить жодної копійки. При цьому ФДМ не виступає ініціатором нової мирової угоди з «Азотом».  Створюється враження, що власник «Азоту» просто домовився з ФДМ, щоб не погашати борги.  Мені хочеться почути відповідь керівництва Фонду щодо ситуації з «ЧкОЕ» і ми будемо домагатися його звіту в цьому питанні перед депутатським корпусом. Також ми звернемося до правоохоронних органів - ДБР, НАБУ.  Нацполіції та ін., які повинні дати оцінку дій ФДМ по відношенню до «ЧкОЕ», - заявив Сергій Нагорняк.
 «У нас на Черкащині дуже чутливе ставлення до ситуації навколо «ЧкОЕ», яке страждає від деструктивних дій ФДМ, - говорить депутат Черкаської обласної ради Олег Петренко, - Я часто згадую 2017 рік, коли півроку багатотисячний колектив підприємства не отримував зарплату, а енергосистема  регіону перебувала на межі колапсу. Сьогодні, завдяки діям Олега Самчука та його команди, ми бачимо абсолютно протилежну картину. Але при цьому чуємо абсолютно безпідставні звинувачення ФДМ на його адресу. Ми, депутати обласної ради не будемо байдуже дивитися на те, як ФДМ намагається довести до банкрутства підприємство перед приватизацією. Ми досягли консенсусу обласного депутатського корпусу та звернемося до Кабміну з пропозицією щодо передання акцій «ЧкОЕ» Черкаській облраді».
 «Я працюю з «ЧкОЕ» з 2017 р й відмінно знаю юридичну та неюридичну сторону питання.  Свого часу ми привернули увагу до ситуації навколо підприємства представників депутатського корпусу, в тому числі через фракцію «Батьківщина», - говорить керуючий партнер компанії «Трохимець і партнери», радник Міністра енергетики України (2020 г.) Олександр Трохимець, - Якщо говорити про  перемовини з «Азотом», то мирні угоди могли привести до погашення збитків перед «ЧкОЕ».  А всі розмови про невигідність цих угод з боку Фонду, це, вибачте на слові, «болтологія».  За рік Державна виконавча служба не стягнула з «Азоту» ні копійки.  Є всі підстави констатувати, що розрив Фондом мирових угод завдав серйозної шкоди «ЧкОЕ», ДП «Енергоринок» та енергосистемі країни в цілому.  Я дуже сподіваюся, що ФДМ розбереться в ситуації й перегляне свою позицію щодо Самчука, оскільки це найкращий керівник в історії підприємства. Повірте, мені є з чим порівнювати, адже ще мої батьки працювали на ЧкОЕ і я відмінно знаю ситуацію в обленерго в різні періоди».
 «Дуже дивно спостерігати намір ФДМ швидше приватизувати «ЧкОЕ», хоча підприємство не знаходиться в критичному стані.  На прикладі цього обленерго ми бачимо, що держпідприємства здатні показувати ефективну діяльність, причому без допомоги ФДМ.  Але в цій ситуації Фонд займає дивну позицію: тільки обленерго починає нормально розвиватися, він тут же виступає з ініціативою зміни ефективних керівників.  Такі кадрові рішення знижують ККД держпідприємств та призводять до падіння ціни їхніх активів, що буде відігравати важливу роль в ході їх майбутньої приватизації.  На жаль, одна з цілей ФДМ - знизити вартість активів тих же обленерго перед приватизацією, втягнути підприємства в некрасиві історії, що пахнуть аферами», - резюмував член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/499556.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua