Степанов: Україна точно почне вакцинацію в лютому

18 фев, 18:00

Вакцинація від коронавірусу COVID-19 в Україні, яка намічалася на 15 лютого, не розпочалася вчасно, оскільки затрималася поставка в країну першої партії вакцин Pfizer. Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, передає УНН.

Деталі

Міністр зауважив, що МОЗ планував терміни початку вакцинації на 15 лютого, і інфраструктура була повністю готова.

"Зрозуміло, що грунтовалися всі наші переконання виходячи з тих контрактів, які укладені, зобов'язань, які взяли компанії, зокрема і COVAX, яка чітко сказала, що 117 тис. доз Pfizer надійде в середині лютого. Виникли певні бюрократичні процедури, я маю на увазі в COVAX, які затримали прихід цієї вакцини. Ми розраховуємо, виходячи з тих повідомлень, які отримали від COVAX, на кінець лютого поставку цих 117 тис. доз", - повідомив Степанов.

Окрім того, за словами міністра, до кінця тижня в Україну мають прибути перші 500 тис. доз вакцини AstraZeneca.

"Для мене більш важливим є питання, не коли буде зроблена перше щеплення, а яким чином все буде розвиватися, потрібно швидко не просто провести всю вакцинальну кампанію першої хвилі. Після того, як буде зроблено перше щеплення, через півроку потрібно буде робити друге щеплення, вдруге проводити вакцинацію", - заявив міністр Степанов.

Міністр запевнив, що Україна "точно почне вакцинацію в лютому".

"Гарантовано, я в цьому впевнений. З приводу конкретної дати можу сказати: приїжджає вакцина, і наступного дня ми починаємо... Перше, ніж ми почнемо вакцинуватися - це саме вакцина AstraZeneca, яка виробляється Serum Institute в Індії. Ми дійсно отримали всі документи на реєстрацію вакцин - Pfizer, AstraZeneca і Sinovac. Думаю, ми досить швидко зареєструємо, завтра почнуться перші зареєстровані вакцини для екстреного використання, як це передбачено законодавством", - додав він.

Степанов зазначив, що вакцини у вільному доступі в аптеці ніде в світі немає.

"Вакцина не стоїть у мене в холодильнику, кабінеті, яку я не хочу дати 15 числа. Виходячи з того, які терміни ми одразу ставили по вакцинації, ми завжди говорили, що це в нас починається в березні, потім зрозуміли, що зможемо отримати в лютому. І ми відразу повідомили, коли отримаємо", - пояснив глава МОЗ.

Додамо

Президент Всеукраїнської ради захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк, заявив, що у питаннях з затримкою вакцинування від COVID-19 в Україні всі забули про те, що відповідальний у цьому питанні — головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Міністерство охорони здоров’я запустило інформаційний портал з питань вакцинації проти COVID-19 в Україні.

Уже три вакцини проти COVID-19 почали процес реєстрації в Україні - Sinovac Biotech, Oxford/AstraZeneca та Pfizer/BioNTech. Фахівці Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я обіцяють надати висновки і перевірити реєстраційні документи у найкоротший термін.

Галина Крижанівська

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/499186.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua