Президент Литви пояснив, чому країна відмовляється від електроенергії з Білоруської АЕС

16 фев, 17:00

Литва не стане закуповувати електроенергію, вироблену атомною електростанцією, побудованої Білоруссю біля литовського кордону і в 50 км від Вільнюса (БілАЕС), так як вважає станцію небезпечною. Про це заявив у понеділок президент балтійської республіки Гітанас Науседа литовському телеканалу TV3, пише УНН.

Деталі

На його думку, культура експлуатації БілАЕС "нижче всякого рівня". "Абсолютно ігноруються вимоги рекомендацій за результатами стрес-тестів, процес штучно прискорюється за рахунок безпеки", - сказав Науседа. Він вважає, що в таких умовах нормальні контакти неможливі. "Тим більше говорити про закупівлю електроенергії з такої станції просто непристойно", - повідомив президент.

Політичні рішення про бойкот електроенергії, виробленої атомною електростанцією, необхідно якомога швидше перевести в технічну площину, заявив Гітанас Науседа. Привітання голови республіки з річницею створення громадського руху з протидії створення БілАЕС розмістила в понеділок на своєму сайті пресслужба глави держави.

"Політичні домовленості з сусідніми Латвією і Естонією про відмову від електроенергії небезпечної атомної станції в Островці (БілАЕС побудована в Гродненській області поруч з містом Островець) повинні якомога швидше знайти технічний характер", - наводяться в повідомленні слова президента.

Він закликав відповідальні інстанції до координації зусиль і більшої активності в цьому напрямку. "Міністри енергетики і закордонних справ (Литви) повинні діяти спільно для прийняття країнами Балтії необхідних рішень", - сказав Науседа.

Контекст

У Вільнюсі вважають, що БілАЕС зводилася з порушеннями міжнародних вимог у сфері ядерної енергетики. Парламент Литви оголосив станцію загрозою національній безпеці і заборонив закупівлю та експортний пропуск через свої мережі її електроенергії.

Олексій Супрун

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/499034.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua