Токіо заявило про готовність продовжити переговори з Москвою щодо Курил

15 фев, 17:30

Японія продовжить переговори щодо Курильських островів з Росією, сказав на брифінгу генеральний секретар кабінету міністрів Кацунобу Като, пише УНН.

Деталі

Генсека попросили прокоментувати слова російського президента Володимира Путіна, який напередодні сказав, що Росія прагне розвивати відносини з Японією, проте не буде заради цього робити щось, що суперечить оновленої Конституції. Після внесення поправок липні в Основному законі з’явився пункт, який забороняє всі дії, пов’язані з відчуженням територій.

Като не став коментувати слова російського лідера, проте нагадав, що у вересні 2020 року, вже після прийняття поправок, відбулаcя телефонна розмова між Путіним і новим японським прем’єром Йосіхіде Сугой. За словами представника уряду Японії, колишній прем’єр країни Сіндзо Абе і президент Росії Володимир Путін домовилися про початок переговорів в 2018 році, основою для них стала радянсько-японська спільна декларація 1956 року. “Це все, що зараз мають у своєму розпорядженні два лідера”, — сказав Като.

“Ми повинні вирішити територіальну суперечку і підписати договір, над цим ми постійно працюємо”, — сказав Като.

Контекст

Напередодні посол РФ в Японії Михайло Галузін заявив, що нова редакція російської конституції “не передбачає рішень на тему суверенітету” південних Курильських островів.

Раніше заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що японська влада усвідомлює “неможливість укладення мирного договору з Росією на нинішніх умовах Токіо в частині Курильських островів”, проте поки від них не відступає.

Москва і Токіо з середини минулого століття з перервами ведуть переговори про вироблення мирного договору за підсумками Другої світової війни. Основною перешкодою для його укладення стало питання про приналежність південної частини Курильських островів. У 1945 році весь архіпелаг був включений до складу Радянського Союзу, однак Токіо оскаржує приналежність Ітурупу, Кунаширу, Шикотану і групи нині незаселених островів, яку в Японії називають Хабомаї. МЗС РФ неодноразово заявляло, що “російський суверенітет над ними, що має відповідне міжнародно-правове оформлення, не підлягає сумніву”.

Нещодавно японський прем’єр заявив, що суверенітет Токіо поширюється на Курили, контрольовані РФ.

Відзначимо, що восени минулого року прем’єр-міністр Японії Йосіхіде Суга в ході проведеної телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним повідомив про своє бажання вирішити територіальну проблему двох країн. Раніше він заявив, що Токіо “має обговорювати з РФ приналежність всіх південних Курил”.

Також варто додати, що навесні 2020 року МЗС Японії повернуло в офіційні документи положення про повернення Курильських островів.

Олексій Супрун

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/498956.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua