Наступного тижня Україна має отримати вакцини Pfizer і AstraZeneca — Ляшко

12 фев, 18:00

Наступного тижня Україна має отримати вакцини Pfizer і AstraZeneca. Про це в ефірі програми “Право на владу” повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, повідомляє УНН.

Цитата

“Звучало, що ми отримаємо вакцину Pfizer. Можливо, першою у нас буде й вакцина AstraZeneca, закуплена за бюджетні кошти. Наразі два продукти ми очікуємо на наступному тижні. Є питання ро постачанню вакцини Pfizer, яку ми отримаємо в рамках глобальної ініціативи COVAX, яка безкоштовно приходить в Україну. Зараз ідуть бюрократичні процеси”, — розповів він.

Ляшко нагадав, що ці дві вакцини схвалені ВООЗ і дозволені для використання в екстрених випадках.

“В Україні вони будуть використовуватися після того як вони будуть зареєстровані в Україні”, сказав Ляшко.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують в МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Угода проводиться через компанію-посередника в Україні "Лекхім", яку вибрав сам виробник.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов раніше заявляв, що в лютому Україна повинна отримати 700 тис. доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

У той же час Україна приєдналася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 млн доз вакцини від COVID-19 з ініціативи COVAX. Очікується, що безкоштовно.

На сьогодні відомо, що в Україні повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в рамках глобальної ініціативи COVAX. Крім того очікується, що в рамках глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Старт вакцинації в Україні очікується в середині лютого.

Наталка Кузіна

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/498800.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua