Україна працює над організацією зустрічі Зеленського і Байдена - посол

22 янв, 09:45

Зустріч Президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена буде першим питанням для обговорення після налагодження контактів посольства України з адміністрацією новообраного президента. Про це повідомив на брифінгу у ніч на 21 січня посол України в Вашингтоні Володимир Єльченко, передає кореспондент УНН.

“Я думаю звичайно, що можна (очікувати на зустріч президентів — ред.). Я думаю, що це буде одне з перших питань, з якого ми почнемо діалог з новою адміністрацією. У першу чергу має відбутися телефонний контакт принаймні. Над цим ми зараз працюємо, думаю, це буде досить швидко. Треба налагодити особисті зв’язки, зрозуміло, що візити для цього - найкраща нагода. І не треба забувати, що можливо і візит Зеленського сюди. Це має бути двосторонній рух”, — сказав Єльченко

Нагадаємо, переможець президентських виборів у США, демократ Джо Байден офіційно вступив на посаду президента Сполучених Штатів Америки. Церемонія інавгурації, де Байден склав присягу, відбулася 20 січня.

Нового президента США привітав Президент Володимир Зеленський, заявивши, що впевнений у покращенні відносин між країнами.

Зазначимо, що у 2014-2017 роках Байден фактично був відповідальним за український напрямок зовнішньої політики США в адміністрації Барака Обами. Байден у той період декілька разів відвідував Україну та виступав з промовою у Верховній Раді. Він детально розповідав українським політикам, яких змін очікують від України у Вашингтоні.

В Україні його ім’я також на слуху завдяки скандалу, що стосувався справ сина Байдена, Хантера, в раді директорів місцевої газової компанії Burisma. Адвокат колишнього Генпрокурора України Віктора Шокіна заявляв про відкриту справу через нібито тиск з боку ексвіце-президента США. "28 січня 2020 року Шокін звернувся до ДБР із... заявою про вчинення кримінального правопорушення... У заяві були викладені обставини здійснення тиску на нього як Генпрокурора зі сторони тодішнього віце-президента США Джозефа Байдена у зв’язку з розслідуванням ГПУ, яка мала тоді такі повноваження, низки тяжких злочинів, вчинених ексміністром екології Миколою Злочевським та службовими особами Burisma Holding Ltd., до складу ради директорів якої на той час входив Хантер Байден”, заявляв тоді адвокат. У листопаді 2020 року стало відомо, що поліція закрила кримінальне провадження стосовно колишнього віце-президента США.

Також був скандал і через розмову у липні 2019 року тоді президента США Дональда Трампа з Президентом України Володимиром Зеленським. Критики Трампа закидають, що у цій розмові він чинив тиск на Зеленського, аби той дав новий імпульс розслідуванню в Україні стосовно Хантера Байдена. Аби спонукати Київ до розслідування, стверджувало обвинувачення, Трамп притримав надання Україні військової допомоги, виділеної Конгресом.

У зв’язку зі скандалом у середині грудня Палата представників Конгресу США, у якій переважають представники Демократичної партії, проголосувала за початок процедури імпічменту Трампа. Тоді Сенат не підтримав імпічмент Трампа.

Антоніна Карташева

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/497452.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua