В умовах кризи Covid-19 ЄБРР у 2020 р. підтримав Україну інвестиціями в обсязі €812 млн

20 янв, 15:00

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) відреагував на пандемію Сovid-19 в Україні, надавши €812 млн інвестицій протягом 2020 р. За річним обсягом інвестицій Україна посіла третє місце серед країн операцій Банку після Туреччини та Єгипту.

Під час найглибшого економічного спаду з часів Великої депресії 1930-х ЄБРР зосередив свою діяльність на задоволенні першочергових потреб та початку відбудови більш ефективної економіки. У 2020 р. Банк інвестував рекордні €11 млрд в рамках 411 проєктів у більш ніж тридцяти країнах.

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне сказав: «У дуже складному 2020 році ЄБРР продовжив надавати вкрай необхідне фінансування для української економіки, сприяючи подоланню пов’язаної з пандемією невизначеності, допомагаючи бізнесу адаптуватися та роблячи все для того, щоб захистити ключові інвестиції в приватний та державний сектори від негативного впливу кризи Covid-19. Ми особливо пишаємося збільшенням до рекордного рівня обсягу наших інвестицій у корпоративному секторі”.

Банк розпочав реалізацію спільної з Урядом України ініціативи з покращення корпоративного управління в державному секторі, першим кроком якої став запуск пілотної програми трансформації Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодору). Підписаний кредит у розмірі €450 млн буде використаний для розвитку національної дорожньої інфраструктури та підтримки реформи у сфері запобігання корупції та закупівель.

Ще одна інвестиція ЄБРР - у проєкт трансформації національного поштового оператора Укрпошти – покращить поштові послуги для 15 млн людей. У розташованому в Центральній Україні місті Дніпрі фінансування ЄБРР допоможе більш ефективно використовувати енергію в школах, дитсадках і поліклініках, тоді як місто Хмельницький на заході країни приєдналося до програми сталого міського розвитку ЄБРР «Зелені міста», запустивши проєкт модернізації своєї системи управління твердими побутовими відходами.

Закупівля більш ніж 400 нових тролейбусів у рамках проєктів ЄБРР забезпечить покращення послуг громадського транспорту в 12 українських містах.

Консультаційна підтримка, надана в рамках Програми підготовки інфраструктурних проєктів Банку, сприяла укладенню перших підготованих згідно з кращою міжнародною практикою концесійних угод щодо порту «Ольвія» та Херсонського порту, які відкривають шлях до більш активної участі приватного сектору в розвитку української інфраструктури.

Крім цього, фінансування ЄБРР допомогло українському провайдеру аеронавігаційних послуг Украероруху впоратися з впливом кризи Covid-19 та підготуватися до повернення до нормальної діяльності в майбутньому. Банк також допоміг збільшити видобуток найбільшому в Україні виробнику природного газу АТ «Укргазвидобування» та продовжив підтримку свого давнього клієнта ПАТ «Концерн Галнафтогаз» наданням фінансування для програми постачання пального сільськогосподарським виробникам та встановлення пунктів заряджання електромобілів на АЗС мережі «ОККО».

Слідуючи взятому на себе зобов’язанню зробити важку промисловість «зеленішою», ЄБРР підтримав спільне підприємство між компаніями «Ейр Продактс енд Кемікалз» (США) та «АрселорМіттал». Мета цього проєкту – заощадити до 30% енергії, яка витрачається на виробництво промислових газів для меткомбінату «АрселорМіттал» у Кривому Розі.

В умовах дефіциту прямих інвестицій ЄБРР інвестував у капітал компаній «Scalarr» (базоване на алгоритмах машинного навчання рішення для виявлення шахрайства у мобільній рекламі) та «AllSet» (додаток, який дозволяє робити замовлення у ресторанах заздалегідь, щоб зберегти час). Обидві ці міжнародні електронні платформи розроблені українськими підприємцями.

Підтримуючи весь ланцюжок сільськогосподарського виробництва в Україні від вирощування продукції до готової їжі, Банк профінансував поповнення оборотного капіталу агрохолдингу «Астарта» та «Grain Alliance Group» і підтримав розширення виробника дріжджів компанії «Ензим». Також були задоволені потреби в оборотному капіталі провідного зернотрейдера «Нібулон», виробника томатної пасти «Агроф’южн» і виробника сухих сніданків «Лантманнен Акса» . Кредит ЄБРР також отримав виробник кормів для домашніх тварин «Кормотех» .

У 2020 році ЄБРР також задовольнив попит на фінансування більш екологічного харчового рітейлу. Група «Новус» отримала від ЄБРР кредит на будівництво першого в країні «зеленого» дистрибуційного центру в столиці країни місті Києві та нових магазинів по всій країні, тоді як «Фоззі Груп» відкрила свій перший «зелений» супермаркет у столиці під вивіскою «Сільпо».

Банк також сприяв розширенню ТРЦ «Рів’єра» в Одесі. Проєкт передбачає збільшенню простору для шопінгу, а також спеціалізоване професійне навчання для сотень молодих жінок і чоловіків у цьому місті, яке є основним напрямом для відпочинку та третім за розміром містом в Україні.

ЄБРР також спрямував €93 на підтримку малих і середніх підприємств (МСП). Це фінансування надавалося як напряму, так і через місцеві фінансові установи – «Банк Львів», «ОТП Банк» , «ОТП Лізинг», «Піреус Банк (Україна)» та «ПроКредит Банк» - у формі кредитних ліній, підтриманих Європейським Союзом (ЄС) та Казначейством США.

Для підтримання життєво важливих торговельних потоків ЄБРР надав шести банкам-партнерам €120 млн у рамках кредитних ліній торговельного фінансування.

Банк також забезпечив фінансування для українського бізнесу в рамках програми розподілу ризиків (ПРР) з «Райффайзен Банком Аваль» (РБА) за підтримки ЄС. Кредити в іноземній та місцевій валюті були надані провідному українському виробнику ласощів «Ярич», виробнику пластикової тари та складових для автомобільної промисловості «Спецтехоснастка», групі сільськогосподарських компаній «Роксолана», а також оптово-роздрібному постачальнику скрапленого природного газу та нафтопродуктів компанії «Надежда» .

130 МСП отримали консультаційну допомогу і ще сотні взяли участь в «Академії ноу-хау» - програмі безкоштовного онлайн-навчання та консультацій для малого бізнесу. Тисячі компаній приєдналися до запущеної спільно з ЄС онлайн-платформи «Мережа», на якій пропонуються експертні рішення для бізнесу. Заходи в масштабах країни з міжнародними спікерами побачили в онлайні глядачі у 77 країнах.

На додаток до інвестицій та консультаційних послуг, у 2020 році ЄБРР також активізував діяльність у сфері підтримки реформ. У партнерстві з ЄС Банк продовжив підтримку структурних реформ у рамках програми «Українська архітектура реформ». Після нещодавнього перегляду результативності реалізації цієї програми Банк висловив готовність забезпечити її повну відповідність пріоритетам керівництва держави в сфері реформ та підвищити ефективність механізму її реалізації.

ЄБРР також активно сприяє підвищенню ефективності корпоративного управління на державних підприємствах та у державних банках і підвищенню прозорості бізнес-середовища, підтримуючи такі установи, як Офіс бізнес-омбудсмена та Національна інвестиційна рада. Банк також надав підтримку електронній платформі закупівель «Прозорро» .

Усвідомлюючи важливість подальшої трансформації Чорнобильської зони, у листопаді Рада директорів ЄБРР у відповідь на запит України ухвалила створення Рахунку міжнародного співробітництва з питань Чорнобиля. Призначення цього нового донорського фонду – подолання викликів, які ще залишаються в Чорнобильській зоні, та забезпечення належного використання результатів, досягнутих у рамках роботи Чорнобильського фонду «Укриття» (новий безпечний конфайнмент) та Рахунку ядерної безпеки (сховище відпрацьованого ядерного палива та завод з переробки рідких радіоактивних відходів).


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/497381.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua