Опозиція Білорусі виступила за обмеження кількості президентських термінів

15 янв, 09:15

Експерти при лідері білоруської опозиції Світлані Тіхановській, що працюють над проектом нової конституції Білорусі, пропонують обмежити перебування президента при владі двома чотирирічними термінами. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Тіхановської в середу, 13 січня, передає УНН.

"Одне з головних завдань Конституції - обмежити будь-яку владу часом, а також системою стримувань і противаг", - йдеться у повідомленні.

Радник екскандидата в президенти Білорусі з політичних питань Олександр Добровольський виділив 5 основних принципів нової Конституції - підконтрольність влади народу, поділ влади, правова система, яка гарантує дотримання прав громадян, незалежний суд і самостійність органів місцевого самоврядування у вирішенні місцевих проблем.

Опозиція вважає за необхідне прописати в новій конституції "самостійність парламенту, уряду і судів в межах їх повноважень, систему стримувань і противаг проти зловживань владою". Експерти наполягають на включенні до конституції положення про заборону втручання чиновників в судові справи і запровадження посади уповноваженого з прав людини.

Представники Тіхановської по конституційній реформі обіцяють представити проект розробленого ними документа на всенародне обговорення. В даний час президент Білорусі обирається на п'ять років, кількість президентських термінів не обмежена.

Раніше Тіхановська запропонувала перейменувати Білорусь.

Ілля Нежигай

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/497036.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua