У Нацбанку очікують збільшення частки проблемних споживчих кредитів

03 ноя, 14:30

Через пандемію коронавірусу частка проблемних кредитів у банківському секторі може збільшитися.

У Національному банку вважають, що внаслідок пандемії та супутніх проблем частка непрацюючих споживчих кредитів у банківському секторі та в сегменті небанківських фінустанов може збільшитися на 10%. Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова у ході Дев'ятого українського банківського форуму.

"Поспілкувавшись із банками, із небанківськими фінустановами, які кредитують населення, ми очікуємо, що портфель споживчих кредитів буде мати на 10% більше поганих кредитів за підсумками цього року в результаті пандемії та всіх супутніх моментів", – сказала вона.

За словами Рожкової, на сьогодні частка проблемних кредитів у банках досить висока і становить близько 48%, при цьому більша частина таких активів зосереджена у державних банках.

Переважно це кредити, які надавалися до 2014 року, збитки по ним вже на 97% покриті резервами.

"Тобто це проблеми, які були оголені після Революції Гідності. Це проблеми минулих років, недостатньої якості корпоративного управління, недостатньо критичної оцінки кредитних проєктів. Тому по цих портфелях (проблемних кредитів) підходи до роботи повинні знаходитися в окремому рядку, оскільки серед цих портфелів є велика кількість кредитів позичальників, які знаходяться на окупованих територіях та в анексованому Криму. Тобто це не класична робота з проблемним портфелем", – зазначила Рожкова.

Вона додала, що деякі з таких проблемних позичальників вже оголошені банкрутами.

Однією з вимог Міжнародного валютного фонду було затвердження програми роботи державних банків з непрацюючими активами.

Така програма була затверджена у червні. Державні банки отримали додаткові інструменти по роботі з такою заборгованістю.

"Йдеться про списання цих кредитів на позабаланс, тобто це розчистка балансу. Держбанки вже почали списання того портфелю, який не може бути опрацьований в рамках стандартних інструментів. Переважно це Крим та Схід України. Списання не означає прощення боргів. Але з балансу ці кредити підуть. Це довгий процес, на роки", – підкреслила перший заступник голови НБУ.

У Нацбанку розраховують, що протягом наступних трьох років загальний портфель проблемних кредитів державних банків зменшиться з 415 млрд грн до 100 млрд грн. Тобто більше 300 млрд грн проблемних кредитів буде списано, продано чи реструктуризовано.

Також у НБУ очікують зменшення прибутковості банківського сектору за підсумками 2020 року, у першу чергу з причини формування резервів.

"За підсумками 9 місяців 2020 року банки мають 37 млрд грн прибутку, що значно менше, ніж за 9 місяців минулого року. А резерви, сформовані під кредитні ризики, становлять більше 20 млрд грн. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Але банки залишаться прибутковими за підсумками 2020 року", – резюмувала Катерина Рожкова.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/492806.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua