До 60% енергії можуть заощаджувати хлібопекарські підприємства, якщо будуть впроваджувати заходи з енергоефективності

19 окт, 14:59

Про це свідчать результати проведених енергоаудитів на 13 хлібопекарських підприємствах в Україні.

Енергоаудити здійснено за ініціативи Проєкту GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» у рамках Мережі енергоефективних хлібопекарів, створеної за підтримки Мінекономіки та Держенергоефективності.

«Хлібопекарська галузь - серед провідних в харчовій промисловості України - відіграє важливу соціальну роль, адже забезпечує один із основних продуктів харчування. Підвищення енергоефективності цієї галузі сприятиме її сталому розвитку, зменшенню собівартості продукції і зростанню конкурентоздатності компаній», - прокоментував т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Так, за даними проведених аудитів, підприємства значною мірою залежать від природного газу. Понад 80% енергії використовується саме з газу, решта – це електроенергія. Крім цього, 64% спожитої енергії припадає саме на виробничі процеси, ще 31% - на системи опалення та нагріву води, а решта – це втрати.

Водночас, проаналізовано низку заходів з енергоефективності з точки зору необхідних інвестицій, потенціалу економії енергії та коштів, термінів окупності і скорочення викидів СО2. Наприклад, це регулювання пальників тепла, заміна компресора, модернізація системи освітлення тощо. Значна частина заходів мають невеликий строк окупності.

Результати аудитів показують, що впровадження від одного до кількох заходів  з енергоефективності дозволить отримати від 14% до 59% економії енергії.

Отже, які саме заходи варто реалізувати та наскільки вигідно інвестувати в енергоефективність дізнавайтеся із брошури «Енергоефективність у хлібопекарській галузі: скільки енергії знадобиться, щоб спекти буханець хліба?»: http://saee.gov.ua/sites/default/files/Bakery_GIZ_05_10_2020.pdf


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/491893.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua