ООН: назріваюча криза через коронавірус загрожує економічним занепадом у світі

01 апр, 16:30

Зростаюча криза, спричинена коронавірусним захворюванням Covid-19, може набагато сильніше вдарити по країнах, що розвиваються, адже йдеться не лише про короткострокову кризу в галузі охорони здоров’я, а про серйозну соціально-економічну кризу, наслідки якої відчуватимуться місяцями, якщо не роками. Про це УНН повідомили в Представництві ПРООН в Україні.

За попередніми прогнозами ПРООН, втрата прибутків у країнах, що розвиваються, може перевищити 220 млрд доларів США. Країни Африки можуть втратити майже половину робочих місць.

Оскільки, за оцінками, 55% населення світу не мають доступу до соціального захисту, ці втрати будуть дуже відчутними у багатьох спільнотах і матимуть негативний вплив на сфери освіти і прав людини, а в найкритичніших випадках, загрожуватимуть продовольчій безпеці.

Ситуація може дедалі ускладнитися через різке зростання випадків зараження, адже 75% населення найменш розвинених країн часто не мають доступу до таких базових речей, як мило і чиста вода.

Окрім того, додаткові соціальні фактори – як-от неефективне містопланування та перенаселення деяких міст, неефективна система управління відходами і навіть затори на дорогах, що перешкоджають оперативному транспортуванню до медичних закладів – також можуть спровокувати збільшення випадків зараження.

"Нинішня пандемія – це криза, що виникла у галузі охорони здоров’я, але йдеться про набагато масштабнішу проблему. У багатьох частинах світу пандемія залишить дуже глибокі шрами, – зазначив Ахім Штайнер, керівник ПРООН. – Якщо ми зараз не мобілізуємо підтримку міжнародної спільноти, то існує великий ризик, що всі досягнення двох останніх десятиліть зійдуть нанівець. І ми матимемо ціле втрачене покоління, яке втратить якщо не життя, то свої права, можливості та гідність".

Програма розвитку ООН, у тісній співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), допомагає країнам готуватися до пандемії коронавірусу, оперативно реагувати на цю ситуацію і планувати раннє відновлення, при цьому приділяючи особливу увагу найбільш вразливим групам населення.

ПРООН вже надає підтримку системам охорони здоров’я у таких країнах, як Боснія та Герцеговина, В’єтнам, Джибуті, Еритрея, Іран, Киргизстан, Китай, Мадагаскар, Нігерія, Панама, Парагвай, Сальвадор, Сербія та Україна.

ПРООН ініціювала створення нещодавно організованого Фонду швидкого реагування на Covid-19, що фінансується за рахунок наявних коштів, з початковим внеском у розмірі 20 млн доларів США. Кошти Фонду розподіляються через механізм прискореного реагування, що дозволяє командам ПРООН пропонувати оперативну допомогу країнам в реалізації їхніх національних планів реагування на пандемію.

За попередніми підрахунками ПРООН, для забезпечення підтримки для 100 країн необхідно як мінімум 500 млн доларів США.

Організація виділила три пріоритетні напрямки для подальших дій – виділення ресурсів для протидії поширенню коронавірусу; підтримка в реалізації необхідних заходів безпосередньо під час спалаху; а також виділення ресурсів для запобігання економічному занепаду в країнах, що розвиваються.

Нагадаємо, кількість смертей від коронавірусу у світі перевищила 42 тисячі осіб.

Денис Масліков

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/479873.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua