Економічна криза потребує більш глибокого опрацювання

31 мар, 15:32

Ухвалений 30.03 закон №3275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)» суттєво впливає на три сфери: бізнес, соціальну сферу і медицину.

Так, бізнесу до 30.06 продовжено мораторій на планові податкові перевірки, він позбавлений  від штрафів і пені по ЄСВ на період карантину + 90 днів. Дано термінове доручення КМУ і НБУ підготувати пільгову кредитну програму для підприємств для підтримки зарплатних фондів, врегульовано питання оплати оренди, якщо орендатор не може використовувати нерухомість. Підвищено ліміти річного доходу для  спрощенців. Створені більш сприятливі податкові умови для громадських об’єднань – благодійних організацій, що займаються постачанням принципово необхідних для боротьби з коронавірусом санітарно-епідеміологічних товарів.

Законом передбачені заходи соціального спрямування. Так, в Кодексі законів про працю розширюється  поняття гнучкого режиму робочого часу,   дистанційної (надомної) роботи без обмежень трудових прав працівників. Закон № 3275 додає карантин до причин для допомоги з часткового безробіття, автоматично продовжує соціальні виплати на його час, вимагає недопущення зменшення виплат пенсій. Банкам заборонено підвищувати процентну кредитну ставку; тимчасово звільнені від штрафів і пені  споживчі кредити, укладені до 2017р. Уряд зобов’язаний жорстко контролювати ціни на товари, які необхідні для запобігання епідемії, для чого збільшені санкції за порушення.

Крім того, закон передбачає низьку невідкладних заходів для медицини, в тому числі додаткові доплати (до 300% зарплати) працівникам,  які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу.

«Безумовно,  підтримка малого і середнього бізнесу,  соціальні заходи,  допомога медикам є дуже необхідними. Щодо  суб’єктів господарювання, то вимушені констатувати:  запроваджені зміни мають точковий характер та не зможуть нівелювати зниження ділової активності, погіршення фінансового стану підприємств та підприємців, зростання неплатоспроможності. Економічна криза, яка вже триває та буде поглиблюватися, потребує більш глибокого опрацювання», – наголошує голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

Закон дає доручення уряду розробити програму стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених  карантином, затвердити перелік пріоритетних галузей економіки України, які забезпечують найбільшу кількість робочих місць; розробити державну програму заходів з підтримки  галузей економіки і захисту їх товарів, робіт та/або послуг від їх імпортних альтернатив, які постачаються на територію України, з урахуванням міжнародних договорів та зобов’язань України. Але в умовах, коли в уряді не сформовано економічно-промислового блоку, коли відсутнє міністерство промислової політики і інновацій, ще не запрацював нещодавно створений Координаційний центр з питань промисловості, підготовка таких важливих документів вкрай ускладнена.

Лідер промислової спільноти нагадав, що Антикризова рада громадських організацій, УСПП розробили та надіслали вищому керівництву держави, в тому числі і уряду, програмні документи – «Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет» та додаток до нього – невідкладні антикризові заходи.

«На думку структурованої ділової громади, ці документи цілком можуть лягти в основу названих в законі та інших стратегічних програм, які б запобігли деіндустріалізації,  підтримали внутрішній попит товарів і послуг; забезпечили максимальну зайнятість, допомогли відродженню інфраструктури; активізували імпортозаміщення і локалізацію виробництв;  відкрили  доступ виробників до кредитних ресурсів  – коротше, забезпечили поступовий промисловий та економічний розвиток країни. Необхідна умова – консолідовані та узгоджені дії влади та організацій промисловців, підприємців, роботодавців, експертів, науковців», – підсумував президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/479851.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua