Анатолій Кінах: «Створення міністерства промполітики – не «політичне питання», а вимога економіки»

02 мар, 08:49

В Україні, по суті, ліквідована промислова політика. В програмі дій уряду майже не зустрінеш таких слів як «промисловість» чи «інноваційний індустріальний розвиток», немає ні стратегії, ні відповідальних посадовців. Це все відбувається на фоні критичного скорочення високотехнологічних виробництв: так, машинобудування у грудні 2019 році показало падіння на 14%, «Антонов» з 2016 року не випускає серійних літаків, автопром завантажено на 2% від можливостей всіх заводів тощо. На фоні переважної торгівлі сировиною (більше 66% в експорті), росте негативне сальдо зовнішньої торгівлі. Відтак, створення в Україні сучасної промислової політики і відновлення вертикалі держуправління цим сектором – критично необхідне. Це питання конкурентоспроможності і виживання країни.

Так в УСПП прокоментували заяву міністра економіки Тимофія Милованова про те, що створення в Україні міністерства з промислової політики є, цитуємо, «політичним питанням».

Нагадаємо, напередодні УСПП, Антикризова рада громадських організацій, що об’єднує десятки бізнес-асоціацій, роботодавців та великі компанії, оприлюднили свої пропозиції по промисловому розвитку в Україні, де йшлося, у тому числі, про потребу запуску держоргану, що опікувався б питаннями індустрії та системно реалізовував стратегію промислового розвитку.

«Деіндустріалізація в Україні спостерігається вже не перший рік поспіль. Йдеться про втрату цілих галузей економіки, які виробляють продукцію з високою доданою вартістю. Я б говорив, передусім, про машинобудування, ракетно-космічний комплекс, авіабудування, суднобудування, транспортне машинобудування. Близько 66% експортної продукції України на сьогоднішній день відноситься до категорії сировини – сировина агропромислового комплексу, гірничо-металургійного та деякі напівфабрикати. Не менше 8-9 млн. українців сьогодні шукають засоби для існування за кордоном – це не тільки реакція на низьку заробітну плату, а й вплив сировинної структури економіки в цілому», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

В УСПП стурбовані, що в уряді досі демонструють нерозуміння тих негативних процесів, які поглиблюються в економічній сфері.

«На жаль, реакція урядовців поки що неадекватна, непрофесійна і безсистемна. Нам навіть немає з ким вести системний діалог на ці теми, хоча ми активно пропонуємо свій досвід та експертизу. На інституціональному рівні відповідальних за промисловість немає. І це величезна помилка. В усіх розвинених країнах світу – США, Японії, Німеччині тощо – є стратегічне і тактичне бачення промислового зростання. В світі говорять про «Індустрію 4.0», штучний інтелект. В Україні ж «задоволені» статусом держави – постачальника зерна, мінералів, дешевої робочої сили. Це неприпустимо», - підкреслив лідер ділової спільноти.

УСПП наполягає на відновленні вертикалі держуправління промисловістю і прийняття відповідної Стратегії.

«Міністерство чи агенція – назва не має значення. Потрібні конкретні системні дії, спрямовані на зупинення деіндустріалізації, формування умов для високотехнологічних виробництв та створення нових робочих місць в Україні», - резюмував Анатолій Кінах.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/478044.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua