ЄС створить місію для контролю за ембарго на постачання зброї до Лівії

18 фев, 17:00

Міністри закордонних справ країн ЄС домовилися про створення нової місії з контролю за дотриманням ембарго на постачання зброї до Лівії. Є "принципове рішення" щодо цього, деталі операції наразі розробляються, заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW, AFP і Reuters.

За його словами, спостереження здійснюватиметься не лише з повітря і за допомогою супутників, а й з використанням кораблів. "Морський компонент" потрібен, щоб мати повну картину ситуації, пояснив Маас.

За словами міністра закордонних справ Австрії Александера Шалленберґа попередня місія ЄС в Середземному морі "Софія" завершується. Метою "Софії" була боротьба з нелегальними перевізниками людей, однак пізніше кораблі місії стали дедалі частіше рятувати в морі мігрантів, які намагались дістатися Європи. Навесні 2019 року ЄС призупинив використання кораблів місії на тлі суперечки щодо розподілу врятованих мігрантів.

Під час консультацій щодо нової місії найгостріші суперечки точилися саме щодо того, чи потрібно для контролю за дотриманням збройного ембарго в Лівії використовувати кораблі. Маас зазначив, що необхідно в новій місії ЄС застосовувати кораблі, щоб отримати повне уявлення про ситуацію з поставками зброї до Лівії. Однак кораблі тепер розміщуватимуться в східній частині Середземного моря, де пролягають маршрути нелегального постачання зброї. "Софія" до цього часу використовувалася насамперед у частині моря між Лівією та Італією.

Передбачається, що основна увага нової місії буде зосереджена на спостереженні в повітряному просторі.

Нагадаємо, країни ЄС вказали на порушення ембарго на поставки зброї до Лівії.

Денис Масліков

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/477270.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua