Укрпошта запроваджує нові технології

03 мар, 16:38

В державному підприємстві поштового зв’язку Укрпошта продовжується курс на впровадження нових технологій. За словами генерального директора Укрпошти Ігоря Кравця, програми фінансування технічного переозброєння, будівництва і реконструкції об’єктів поштового зв’язку в цілому виконано.

У 2005 р. на розвиток поштової галузі було спрямовано 67,5 млн грн капіталовкладень, зокрема на реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів поштового зв’язку, на технічні засоби й обладнання та автотранспорт при щорічній потребі 150 млн грн. Уведено в експлуатацію 170 об’єктів поштового зв’язку після будівництва, реконструкції та капітального ремонту. Серед них –Дніпропетровський поштамт – пам’ятник архітектури, якому нещодавно виповнилося 100 років.

У 2006 році планується освоїти 94,7 млн грн капіталовкладень, у тому числі 40 млн грн залучених коштів — для оснащення операційних вікон відділень зв’язку комп’ютерно-касовими системами та розвитку корпоративної комунікаційної мережі. За словами І. Кравця, брак коштів не дозволяє повною мірою оснащувати пошту сучасним обладнанням, запроваджувати новітні технології в усіх регіонах України, зокрема на селі, забезпечувати високі, на рівні світових, стандарти якості надання послуг.

У 2005 році також продовжувалось виконання робіт з розробки та впровадження автоматизованих систем (АС) для технологічних процесів поштового зв’язку, управлінського та бухгалтерського обліку, управління фінансовими потоками та інше.

Забезпечено розвиток інфраструктури корпоративної інформаційної мережі УДППЗ «Укрпошта», що є однією з найбільших в Україні. У нинішньому році планується до цієї мережі більш активно підключати відділення поштового зв’язку.

Як повідомив гендиректор Укрпошти, продовжено роботи над вдосконаленням АС «Фінансове управління», завершено впровадження АС «Кадри/Штат» на рівні дирекцій.

Завдяки автоматизації операцій з надання послуг, технічних й управлінських процесів досягнуто ряд позитивних результатів. Скорочено обсяги ручної праці й паперової технології при збільшенні обсягів інформації. Зросла оперативність обміну інформацією між підрозділами Укрпошти.

Значний комплекс робіт виконано в напрямку створення нового автоматизованого робочого місця відділення зв’язку (АРМ ВЗ), створено його натурний макет, відбувається тестування програмного забезпечення. У 2006 році планується впровадження нового АРМ ВЗ. Розроблено проектні рішення та програмне забезпечення нової версії автоматизованої системи реєстрації та контролю проходження пошти (АСРК) з урахуванням стандартів Всесвітнього поштового союзу щодо кодування міжнародної пошти. У лютому поточного року розпочато промислову експлуатацію системи з новою версією програмного забезпечення.

Проведено дослідну експлуатацію програмного забезпечення та технології «Прискореного контролю електронних переказів». Ініційовано та розпочато виконання проекту «Електронний поштовий штемпель» в рамках Національної програми інформатизації України. Розроблено програмне забезпечення для надання нової послуги «Пересилання міжнародного переказу в іноземній валюті». Підготовлено відповідне обладнання для реалізації пілотного проекту. Проведено дослідну експлуатацію та впроваджено програмне забезпечення для надання послуги «Інтернет-переказ».

За словами Кравця, стратегія розвитку УДППЗ «Укрпошта» визначається з урахуванням передового світового досвіду, наукових досліджень, результатів розгляду відповідних питань на засіданнях науково-технічної ради підприємства, висновків і зауважень вищих органів.

Так, в підприємстві доопрацьовано та передано в Мінтрансзв`язку на затвердження Концепцію розвитку поштового зв’язку України до 2010 року. Підготовлено та представлено на Інвестиційній раді Мінтрансу інвестиційний проект з автоматизації надання послуг та обробки інформації на мережі національного поштового оператора.

Завершено розробку нової Концепції мережі логістики транспортування та оброблення поштових відправлень України. Наразі – реалізація визначених документами завдань.

Для подальшого впровадження інформаційних технологій в УДППЗ «Укрпошта» впродовж 2006-2008 років передбачається посилити зусилля, спрямовані на формалізацію бізнес-процесів та нормативної бази, модернізацію програмно-технічної інфраструктури відділень зв’язку, належне оснащення центрів обробки даних, упровадження інтеграційної платформи підприємства, розроблення й упровадження веб-порталів «Електронне відділення зв’язку» та «Центр управління підприємством».

Укрпошта перевозить пошту і друковані видання власним автомобільним транспортом і постійно працює над удосконаленням цих процесів. На виконання Програми технічного розвитку регіональних дирекцій придбано 210 нових автомобілів. Пробіг автомобільного транспорту, задіяного на перевезенні пошти, збільшився на 2,1 % порівняно з відповідним періодом попереднього року, що пов’язано з переглядом режиму роботи відділень зв’язку, збільшенням частоти перевезень на внутрішніх маршрутах, уведенням нових маршрутів.

У підприємстві здійснюється постійний контроль за якістю надання послуг, зокрема за проходженням та доставкою пошти і преси. Показник проходження простої письмової кореспонденції у 4 кв. 2005 р. між обласними центрами України за три дні при нормі 85% становить 91,1%. Показник пересилання такої кореспонденції між райцентрами України за чотири дні при нормативі 83% становить 93,0%.

УДППЗ «Укрпошта» як національний оператор забезпечує розвиток поштового зв’язку і спрямовує великі зусилля, аби зберегти і примножити кращі досягнення. Основними завданнями на нинішньому етапі є вдосконалення операцій продажу послуг, підвищення культури обслуговування клієнтів, істотне поліпшення якості роботи пошти, поглиблення співпраці з корпоративними клієнтами.

Продовжиться реалізація стратегічних напрямів реорганізації структури підприємства, технічне переозброєння виробництва, робота над удосконаленням фінансово-управлінських механізмів, підвищенням продуктивності праці.

Наталія Погосова,

кореспондент

ELCOMART News

(www.e-news.com.ua)


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/47694.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua