Вперше координацію по наданню допомоги звільненим з полону взяв на себе орган виконавчої влади - Мінветеранів

14 янв, 15:23

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України ініціювало взяти на себе роль координатора між профільними відомствами, які мають надавати допомогу та супровід тим, кого незаконно позбавили особистої свободи на території РФ та тимчасово окупованих районах Донецької, луганської областей та АР Крим й м. Севастополь.

На виконання такого рішення Мінветеранів розробило відповідну Постанову та очолило міжвідомчу групу.

Вперше виконання координаційної функції по наданню допомоги тим, кого звільнили з полону та їх родичам лягла на Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, коли 29 грудня відбувся масштабний обмін полоненими. Наразі Мінветеранів координує процес розміщення цих людей, надання їм необхідної фізичної, ментальної, юридичної допомоги. Координація здійснюється в межах міжвідомчої групи, яку очолює голова Мінветеранів Оксана Коляда.

«Ми маємо відпрацювати покроково весь механізм та створити «дорожню карту» для кожного залученого відомства, по тій допомозі та супроводу, які на нього покладені. Відомства не повинні дублювати роботу один одного, як це часто відбувалось раніше, а відповідати за свій напрямок: розміщення в лікарні, забезпечення медичного огляду, лікування, зубопротезування, поновлення документів, пошук тимчасового житла та роботи, тощо», - наголосила Міністр під час засідання міжвідомчої групи.

Також на Мінветеранів покладено обов’язок забезпечення роботи комісії, яка визначає статус тої чи іншої людини, яка була позбавлена особистої свободи.

Крім того Міністерство спільно із представниками Офісу Президента, громадських організацій, до складу яких входять самі колишні полонені, розробило Законопроєкт, який вже найближчим часом має бути поданий до ВРУ Президентом, як невідкладний. Цим законом буде передбачено визначення статусу особам, які незаконно позбавлені особистої свободи і утримуються на території РФ, тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської областей та Кримського півострова, а також відповідні соціальні гарантії.

«Наразі, допомагаючи звільненим з полону, ми діємо в межах міжвідомчої групи та керуючись Постановою Кабміну, яку ми розробили та затвердили наприкінці минулого року. Але цей процес лише розпочався і його треба вдосконалити та відпрацювати. Ми чекаємо на чергові обміни та звільнення людей і маємо бути готовими прийняти їх і надати весь спектр допомоги та підтримки максимально швидко і якісно», - додала Оксана Коляда.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/475124.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua