ФАО прагне підвищити обізнаність про антимікробні препарати і знизити стійкість до них

25 ноя, 15:49

З нагоди Всесвітнього тижня поінформованості про антибіотики 22 листопада пройшла прес-конференція «СТОП Антибіотикорезистентності».

Стійкість до протимікробних препаратів є зростаючою глобальною тенденцією, яка загрожує здоров'ю, продовольчій безпеці та економічному розвитку, внаслідок неправильного використання цих препаратів. Всесвітній тиждень поінформованості про антибіотики (18-24 листопада) - можливість покращити наші знання та вміння для вирішення даної проблеми.

«Свого часу антибіотики врятували людство, але ті антимікробні засоби, які були раніше ефективними, сьогодні вже не працюють – у деяких мікроорганізмів виникла резистентість до антимікробних засобів. Ця проблема є відчутною і нам варто змінити підходи до використання антибіотиків, - зазначив Віталій Башинський, координатор проекту ФАО щодо боротьби з антибіотикорезистентністю. - Це не означає, що потрібно повністю відмовитися від антимікробних засобів. Мова йде про їхнє впорядковане використання – саме над цим працює ФАО».

Розумне використання антимікробних препаратів надзвичайно важливе для обмеження розвитку стійких «супербактерій». Однак для зниження ризиків необхідні заходи, спрямовані на запобігання поширенню безвідповідального та надмірного використання цих препаратів. Зменшення використання антимікробних засобів можна досягти через поліпшення гігієни, підвищення рівня обізнаності та підвищення якості ветеринарних та медичних послуг, таких як високий рівень біобезпеки, вакцинація людей і тварин.

З тих пір як в 2016 році стійкість до протимікробних препаратів була визнана однією з найважливіших проблем охорони здоров'я, Організація Об'єднаних Націй популяризує більш розумне використання протимікробних препаратів через реалізацію багатогалузевого підходу, що називається «Єдине здоров'я». Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, Всесвітня організація охорони здоров'я тварин і Всесвітня організація охорони здоров'я координують цю роботу.

«Ми живемо в комплексному світі – ми взаємозалежні, взаємодіємо з навколишнім середовищем: тваринами, бактеріями та вірусами,– і ніяк не можемо уникнути цієї взаємодії, - сказав Артем Скрипник, консультант Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). – Близько 60 відсотків усіх захворювань людини та 75 відсотків емержентних (новітніх) інфекційних захворювань є зоонозними. У цьому і полягає принцип «Єдиного здоров’я»: здоров’я людини неможливо відокремити від здоров’я тварин та рослин».

Фахівець зазначає, що зменшити утворення стійкості до антибіотиків можна через превентивні заходи та дає три простих поради для підтримки належного імунного статусу та здоров’я кожного: 1) особиста гігієна; 2) безпечний секс; 3) вакцинація.

В рамках принципу «Єдиного здоров’я» ФАО розробила Підхід прогресивного управління стійкістю до антибіотиків, щоб допомогти секторам виробництва продуктів харчування і сільського господарства розробити і реалізувати національні плани дій з оптимального і сталого використанню протимікробних препаратів. В Україні такий план - Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів - Кабінет Міністрів України затвердив 6 березня 2019 року. Це означає, що протягом найближчих років Україна зробить кроки для забезпечення раціонального використання протимікробних препаратів у медицині, ветеринарній медицині та харчовій промисловості відповідно до кращих світових та європейських практик.

«Перед Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в рамках виконання цього плану стоїть три завдання: розробити порядок використання антибіотиків, забезпечити нагляд за їхнім обігом та обмежити використання антибіотиків як стимуляторів росту, – повідомив Микола Мороз, генеральний директор Директорату безпеки і якості харчової продукції Міністерства аграрної політики та продовольства України. – Порядок використання антибіотиків уже розроблений. У документі йдеться про заборону використання антибіотиків в профілактичних цілях, лікування вірусних хвороб, обмеження використання протимікробних засобів при годуванні тварин, заборону використання антибіотиків без нагляду лікаря та здійснення лікарем записів про те, коли було здійснено лікування».

«Ми зі свого боку долучилися до розробки цих нормативних документів і на днях погодили проект Міністерства охорони здоров’я, яким пропонується затвердити максимальні межі ветеринарних препаратів (в тому числі антибіотиків) у харчових продуктах тваринного походження. – додав Борис Кобаль, Директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби України. - Я думаю, що ми на правильному шляху, реалізація тих положень і завдань, які накреслені урядом, допоможе нам досягти поставлених цілей».

Загалом зусилля ФАО спрямовані на те, щоб фермери усвідомили важливість заходів профілактики, таких як благополуччя тварин (належні умови утримання та повноцінна збалансована годівля), щеплення, покращення гігієни тваринницьких приміщень, здоров’я персоналу, і раціональних методів ведення тваринництва (дотримання заходів гігієни і біобезпеки) в порівнянні з заходами щодо скорочення втрат після того, як епідемія вже спалахнула. Практичним прикладом раціонального використання антибіотиків є Група МХП, яка поставила перед собою місію: зменшувати прецеденти використання протимікробних препаратів.

«Ми запровадили у себе практику зменшення застосування антибіотиків, що тісно перекликається з підходом «Єдиного здоров’я», – зазначив Микола Фурсов, лікар ветеринарної медицини Групи МХП. – Ми вирощуємо поголів’я, яке йде на забій, якому жодного разу не застосовували протимікробних засобів. Все це стало можливим завдяки високому імунному та санітарному статусу батьківського стада, гігієні яйця, загальній біобезпеці на всіх етапах виробництва та більш детальному нагляду за птицею. Подібна практика викликана не тільки затвердженням Національного плану дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, але і прагненням компанії до виконання цілей сталого розвитку в частині здоров’я людини та тварин».

Фахівці зазначають, що головними інструментами для боротьби з антибіотикорезистентністю в тваринництві є:

Біобезпека (для виробників продуктів харчування)
Особиста гігієна персоналу
Вакцинація
Активний державний нагляд за утворенням резистентних штамів
Впровадження галузевих стандартів та найкращих практик серед промислових виробників продукції тваринництва

Інструмент ФАО для оцінки роботи лабораторій і систем нагляду за стійкістю до протимікробних препаратів (ФАО-АТЛАСС) полегшує країнам проведення оцінки та вдосконалення національних систем нагляду. Швидка і точна діагностика дозволяє спростити вибір необхідних протимікробних препаратів і впоратися з інфекцією без ризику виникнення небезпечних помилок. Результати місії АТЛАСС в Україні, що проходила на початку жовтня, будуть представлені громадськості найближчим часом.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/472266.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua