Всесвітній день рибальства: країни Чорноморського басейну об'єднуються для забезпечення стабільності морських ресурсів

21 ноя, 15:20

Морське середовище Чорного моря дуже вразливе як до впливу людей, так і до зміни клімату.

Цього року в листопаді виповнюється 50 років з часу приєднання Болгарії до Генеральної комісії з питань рибальства у Середземномор’ї (General Fisheries Commission for the Mediterranean - GFCM) Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), що допомагає забезпечити збереження та стале використання морських живих ресурсів у Чорному морі.

Протягом останніх років рекордна кількість заходів покращує управління та збереження морських ресурсів у регіоні.

З 60-х років у Чорному морі відбулася низка кардинальних змін у навколишньому середовищі, що поставило під загрозу виживання морських живих ресурсів. Країни Чорноморського басейну об'єдналися для вирішення цієї важкої ситуації та з метою досягнення сталого рибальства в регіоні.

У Всесвітній день рибальства (21 листопада) Генеральна комісія ФАО з питань рибальства в Середземномор'ї (GFCM) підтримує останні вдосконалення в управлінні та збереженні морських ресурсів у регіоні та відзначає 50-річну річницю приєднання Болгарії до GFCM.

Ключовим сектором чорноморської економіки є рибальство, яке приносить щорічний дохід у розмірі 350 мільйонів доларів США, щорічний вилов при цьому становить понад 350 тонн. Для захисту рибних запасів, GFCM - регіональна організація управління рибним господарством ФАО, яка своєю діяльністю охоплює всі морські води Середземного та Чорного морів - розпочала проект BlackSea4Fish. В рамках проекту проводяться навчальні та технічні заходи щодо стандартизації методологій, поширенню інформації та обміну знаннями в регіоні.

"Ми повинні продовжувати зміцнювати регіональну співпрацю для сприяння екологічній, економічній та соціальній стійкості рибальства та аквакультури Чорного моря", - сказала Десислава Танева, Міністр сільського господарства та продовольства Болгарії. - "Наша спільна відповідальність - мати здорову екосистему Чорного моря та стійкі рибні ресурси для нинішніх та майбутніх поколінь через впровадження ефективних заходів зі збереження, управління та контролю".

"Завдяки посиленим політичним зобов'язанням, збільшенню фінансування та внесків з боку прибережних країн, в наступні роки ми очікуємо здійснення мрії про повне регіональне дослідження усього Чорного моря", - говорить Абделла Срур, виконавчий секретар GFCM. "Це дослідження буде ключовим для отримання найсучаснішої наукової інформації, формування рекомендацій та створення передових планів управління регіоном".

У Болгарії, в місті Бургас, базується технічний відділ GFCM, який сприяє співпраці між чорноморськими країнами через покращення діалогу з регіональних питань та спільних транскордонних проблем, пов'язаних з рибальством та аквакультурою в Чорному морі.

"Без діяльності, яку ми тут спільно проводимо під егідою GFCM, ми ніколи не змогли б досягти таких чітких і прозорих результатів", - каже Олександр Чащин, провідний науковий співробітник Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії (Одеса, Україна).

Це перший раз, коли фахівці з усіх країн регіону проходять навчання та мають можливість використовувати гармонізовані методики. Знання, отримані завдяки цій співпраці, використовуються для оцінки стану морських запасів риби та суттєвого покращення розуміння популяцій риб.

"Діяльність, яка була здійснена в останні декілька років, також має практичне значення, оскільки у нас вже є сім рішень у галузі GFCM, які були прийняті, зокрема, щодо чорноморського рибальства, і деякі з них уже реалізовані", - каже Сіміон Ніколаєв, Генеральний директор Національного інституту морських досліджень та розробок «Григоре Антипа» (Констанца, Румунія).

Ці рішення створюють гармонізовану основу для управління ресурсами Чорного моря, яка приносить користь усім прибережним громадам. Розпочато заходи з моніторингу, контролю та спостереження, і за останні декілька років було зроблено багато кроків для боротьби з незаконним та нерегульованим рибальством. Особлива увага приділяється калкану, запаси якого вичерпані через перелов риби за її високу комерційну цінність. Для захисту цього дорогоцінного загального ресурсу сьогодні встановлюються різні заборони, розробляються програми моніторингу та інформаційні кампанії.

Аквакультура також має важливе значення у Чорному морі. Демонстраційні центри аквакультури були створені для розвитку потенціалу, впровадження технічної допомоги і залучення нових інвестицій, посилення політичної прихильності для сталого розвитку сектора. Історії успіху в Чорному морі включають аквакультуру калкану, райдужної форелі, морського окуня та чорноморських мідій. У Румунії та Туреччині вже працюють два центри, новий у Болгарії має бути завершений до кінця 2020 року.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/472040.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua