Інженери створили голограму, яку можна відчути на дотик

19 ноя, 18:00

Дослідники з Сассекського університету, що в Німеччині, знайшли спосіб створити голограми, які можна не тільки бачити, а й почути і навіть відчути на дотик. Про це пише УНН з посиланням на опубліковану статтю про пристрій “Мультимодальний дисплей акустичних пасток” (MATD) в журналі Nature.

Пристрій працює за допомогою ультразвукових хвиль, утримуючи і переміщуючи полістиролову кульку шириною два міліметри по повітрю. Шарик промальовує форму об’єкта в трьох вимірах, а світлодіоди спалахують червоним, зеленим і синім світлом.

Оскільки кулька рухається так швидко, людське око бачить тільки готову форму — переконливу ілюзію, яка не відрізняється від швидкої серії кадрів, що схожі на рухоме зображення.

“Наша нова технологія черпає натхнення зі старих телевізорів, які так швидко сканують один кольоровий промінь уздовж екрану, що мозок реєструє його як одне зображення”, — сказав дослідник Рюдзи Хираяма в пресрелізі.

“Наш прототип робить те ж саме, використовуючи кольорові частинки, які можуть переміщатися так швидко в будь-якому місці 3D простору, що неозброєне око бачить об’ємне зображення в повітрі”, — додав він.

Використання ультразвукових хвиль дозволяє пристрою виробляти чутні шуми, а також створювати фізичні відчуття, доторкнувшись до кульки.

“Навіть якщо людина не чує ультразвук, він все одно є механічною хвилею і несе енергію в повітрі”, — йдеться в пресрелізі дослідника Дієго Мартінеса Плазенсіі. “Наш прототип направляє і фокусує цю енергію, яка потім може стимулювати ваші вуха до прослуховування звуку, або стимулювати вашу шкіру до фізичних відчуттів”.

Дослідники припускають, що в майбутніх версіях пристрою будуть використовуватися кілька кульок для створення ще більш докладних голограм. І, можливо, ще більш захоплюючим, ніж сам прототип, є той факт, що на відміну від багатьох передових технологій, цей прототип може не викликати особливих труднощів при переході до ринку споживання.

“MATD був створений з використанням недорогих і комерційно доступних компонентів”, — йдеться в пресрелізі Хіраяма. “Ми віримо, що є багато простору для збільшення його потенціалу”.

Нагадаємо, Імперський коледж Лондона, Велика Британія, запустив проект, в рамках якого лекції студентам читають не викладачі, а їх “голограми”.

Ілля Нежигай

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/471882.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua