За підсумками балансування вартість електроенергії для українських підприємств може зрости на 50%

21 окт, 15:40

Після запуску нового ринку електроенергії вартість ресурсу зросла на 25%, що негативно відбилось на вітчизняній промисловості. Неправильне планування і, відповідно, значні витрати на балансування можуть збільшити вартість ресурсу в цілому на 50%. Про це йдеться в повідомленні компанії ETG.UA.

Новий електроенергетичний ринок був запущений в України 1 липня 2019 року. Зростання ціни більш ніж на 25%, зупинка енерговитратних виробництв, скорочення персоналу - результати роботи в нових умовах. Всі його учасники зіткнулись з викликами: ринок постачання електроенергії динамічний, потужності генерації не розвинені, а джерела покриття небалансів обмежені, замість планованих 4х ринків працює тільки один - «на добу наперед».

Незважаючи на те, що з 1 серпня тариф оператора системи передачі (ОСП) був знижений на 10%, істотних змін в структурі ціни не відбулось. Зниження склало від 4% до 6% в залежності від класу споживання, але і це суттєво полегшило ситуацію, що склалась, яка сильно вплинула більш ніж на 200 вітчизняних підприємств.

Українські підприємці продовжують стикатись з реаліями роботи нового ринку: подача заявок на коригування у більшості постачальників можлива лише за п'ять діб до заявленої дати. За вказаний період на підприємствах можуть відбуватися різні зміни: позапланові ремонтні роботи, зниження/підвищення виробничих обсягів, форс-мажорні обставини, які і призводять до небалансу.

Дефіцит електроенергії, що купується (відхилення від плану в більшу сторону), буде збалансовуватись постачальником за рахунок споживача за ціною вище за ринок «на добу наперед». Профіцит (відхилення факту від плану в меншу сторону) вже викупленої електроенергії споживач повинен продавати за ціною нижче за ринок «на добу наперед». Таким чином, підприємства-споживачі електроенергії тепер змушені переплачувати через таку надто високу рухливість ринку і/або невміння складати чіткий план в нових для себе умовах.

«При цінах електроенергії на балансуючому ринку, що відрізняються від цін ринку «на добу наперед» в межах 15%, а також при відсутності толеранса в розмірі 10%, споживач може заплатити за кВт*год на 25% дорожче», - каже Володимир Шведкий, СЕО енергетичного провайдера ETG.UA, - Саме з цієї причини ми даємо можливість подавати заявки за дві доби до фактичного дня споживання, а не за п'ять днів, що знижує ризики небалансів».

Постачальникам електроенергії довелось об'єднуватись у балансуючі групи, щоби мати можливість подвійного балансування: всередині зазначеної групи та в загальному обсязі поставок. Інакше ситуація для споживачів була б і зовсім катастрофічною. Саме завдяки цим двом чинникам можна допустити відхилення фактичного обсягу від заявленого (відкоригованого) в межах 10% (а в індивідуальних випадках - до 20%) без виставлення додаткової оплати за небаланси - це і є той «толеранс», який дозволяє споживачам знижувати витрати й отримувати в результаті оптимальну ціну електроенергії.

Прогнозування, контроль графіків, своєчасні коректування, тісний контакт з усіма службами підприємства - це лише мала частина завдань, що лягають на плечі відповідальних працівників на стороні споживача.

 «Завдяки налагодженій комунікації між нами й одним з наших постійних клієнтів - великим промисловому підприємством - ми зуміли вийти на такий рівень, коли завдяки толерансу та оперативним коригуванням обсягів ціна за небаланси склала 0,37 коп./кВт*год або 0,2% від вартості електроенергії. При відсутності толеранса ціна небалансів склала б 1,68 коп. за 1 кВт*год. Економія підприємства за нашими умовами поставки таким чином склала в абсолютному вираженні 254 550 грн. за 1 місяць, - пояснює Володимир Шведкий, - Інший наш клієнт через свою специфіку бізнесу (деревообробка) має важко прогнозований графік споживання електроенергії.
Він прийшов до нас від постачальника, який не міг надати йому толеранс і був менш гнучкий в можливостях коригувань обсягів. Це виливалось для клієнта в 20-25 копійок оплат за небаланси на 1 спожитий кВт*год. За наших умов розрахунку вартості електроенергії та умовах балансування вдалось знизити обсяг оплат небалансів до 3 копійок за 1 кВт*год (тобто на 17-22 коп.)».

У найближчі півроку в рамках небалансів споживачі можуть отримати додатково 15% до ціни енергоресурсу. Зараз кількісне значення зафіксовано на даному рівні, але по завершенню зазначеного терміну цей «коридор» буде розширено до 300%.

І хоч зміни цін на електроенергію торкнулись поки лише промислових споживачів, українці все рівно відчують наслідки в роботі цього енергоринку на собі, адже найменші зміни в ціні на електроенергію тягнуть за собою незворотні наслідки - подорожчання товарів, вироблених українськими підприємствами.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/470121.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua