Українцям розповіли, як підтвердити стаж без запису у трудовій книжці

21 окт, 16:30

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. Про це з посиланням на норму з урядової постанови повідомили УНН у пресслужбі одного з територіальних управлінь юстиції.

Як зазначається, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом міністрів (cт. 62 Закону “Про пенсійне забезпечення”).

"Постановою Кабінету міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 “Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній” затверджено Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній", - повідомили в управлінні юстиції у Миколаївській області.

Пунктом 1 цього Порядку передбачено, що "за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами".

"У тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників", - додали у теруправлінні юстиції.

Як зазначається, у разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом за погодженням з Мінпраці та Мінфіном.

Механізм підтвердження таких періодів роботи визначений Порядком, затвердженим постановою правління ПФУ від 10 листопада 2006 року.

Водночас, як вказано, орган, що призначає пенсію, за наявності сумнівів має право вимагати від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб дооформлення у 3-місячний строк з дня подання заяви, прийнятих і подання додаткових документів, передбачених законодавством, а також перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Нагадаємо, в уряді анонсували відміну трудових книжок.

Юлія Шрамко

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/470097.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua