Всесвітній поштовий союз збережено: Укрпошта продовжує забезпечувати доставку до США та інших країн

26 сен, 15:27

25 вересня в Женеві на Екстраординарному конгресі Всесвітнього поштового союзу (ВПС), де зібрались понад 150 країн, одноголосно проголосовано рішення, яке збереже Союз, зупинить запланований на жовтень вихід з нього США та не допустить кількакратного зростання поштових тарифів по всьому світу. Таким чином знято ризик поштового колапсу та призупинки вільного поштового обміну. Україна відіграла активну роль: компроміс було знайдено саме на базі рішення, яке запропонувала наша країна разом із Німеччиною, Францією та низкою інших партнерів.

Минулого року Сполучені Штати Америки оголосили про вихід з Всесвітнього поштового союзу (ВПС). Слідом за США, низка країн - великих експортерів також висловились за різкий перегляд системи міжнародного поштового ціноутворення й не виключили виходу з ВПС. Такий розвиток подій зупиняв би обмін поштою з цими країнами, а отже українські відправники та отримувачі посилок залишалися б без найбільш доступного каналу доставки.

Основною вимогою США та блоку країн, який вони очолили, була зміна «несправедливої», на їх думку, системи оплати в найпопулярнішій категорії  відправлень для транскордонної електронної комерції – дрібні пакети/бандеролі з товарним вкладенням. За нинішньої системи, тарифи встановлюються за єдиними принципами для всіх країн світу, тож доставка товарів з Китаю, наприклад, є дешевшою, ніж між двома містами в Сполучених Штатах. Вимогою цієї групи країн стало право самостійно декларувати тарифи на доставку.

Для досягнення консенсусу зібрався Екстраординарний конгрес ВПС (у ньому взяла участь й українська делегація з представників Міністерства інфраструктури України та Укрпошти), де, після тривалих консультацій, було обрано сценарій, що передбачає з наступного року помірне та поступове підвищення тарифів для всіх країн-експортерів протягом 5-ти років, замість різкого одноразового стрибка, встановлює обмеження, які унеможливлять невиправдані цінові шоки.

«Це був дуже непростий процес знаходження балансу між діаметрально протилежними інтересами наших ключових партнерів: США, Китаю, Німеччини, Канади. Ніколи не можна бути повністю задоволеним компромісом, але це той варіант, який дає можливість розвиватися нам і нашим клієнтам і зберігає міжнародну поштову систему. Вдячний команді Укрпошти за щоденне відстоювання інтересів на міжнародній арені та сьогоднішню перемогу», - зазначив генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський.

«Нині нічого не загрожує традиційно «високому» поштовому сезону для укаїнських відправників та отримувачів, адже тарифні шоки чи зупинка обміну із США не допущені. Ми бачимо великий потенціал міжнародного напрямку, зокрема в просуванні експорту, де кількість підприємців-відправників збільшується на 25% щорічно. Окрім відстоювання позицій у міжнародних «баталіях», Укрпошта активно працює й «вдома»: інвестує мільйони гривень у розширення та удосконалення міжнародної логістики та пропускної спроможності  інфраструктури. До того ж, ми вже тестуємо декілька альтернативних моделей доставки до США, щоб запропонувати нашим клієнтам максимально вигідні умови та найбільш конкурентну швидкість у подальшому», - зауважив перший заступник генерального директора з операційної діяльності Укрпошти Олександр Перцовський.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/468593.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua