Законопроект про РРО готується до другого читання: більшість зауважень не враховано

20 сен, 15:33

У профільному Комітеті Верховної Ради внесли правки до законопроекту 1053-1 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг». Нагадаємо, нормативний акт був нещодавно прийнятим парламентом у першому читанні. Бізнес висловив низку зауважень до документу, які, втім, практично не враховані.
В УСПП здійснили аналіз внесених правок. Що нового пропонується законопроектом?

Залишається кешбек. Правда, збільшений поріг покупки - до 850 грн. Тобто, покупці можуть починати подавати скарги при вартості товарів за чеком понад 850 грн.

Дещо знижені штрафи за відсутність чека та інші, але зате їх кількість не тільки не зменшилася, а й навпаки, збільшилася (контрольні стрічки, КОРО, відсутність програмування товару і т.д.). Додалися і «нові» види штрафів до тих, які існували раніше, проте за напостоюванням бізнесу парламент попереднього скликання свого часу їх скасував.

За ініціативою депутата від «Слуги народу» Юлії Діденко повертається облік товарів і штраф за реалізацію товарів, які не враховано в установленому порядку – 200% вартості товару за цінами реалізації. Ця вимога не поширюється на ФОП на єдиному податку - неплатників ПДВ, крім тих, хто займається реалізацією лікарських засобів, виробів медичного призначення, виробів з дорогоцінних металів, технічно складних побутових товарів.Комітет підтримав таку правку народного депутата.

Зменшення штрафів супроводжується перехідним періодом: до 1 жовтня 2020 року – штрафи за невидачу чека 10-50% вартості товару, після цієї дати – 100-150%.

Нагадаємо, до УСПП надійшли численні звернення від представників великого і малого бізнесу щодо необхідності доопрацювання законопроектів № 1053 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та № 1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

 У листі на голову Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцева УСПП вимагав від комітет доопрацювати обидва акти з урахуванням пропозицій бізнесу та із залученням до цієї роботи представників УСПП, інших громадських та бізнес-асоціацій.

«Якщо раніше ідея загальної фіскалізації розрахункових операцій базувалась на покращенні законодавства у сфері РРО, то в редакції даних законопроектів бізнес отримає збільшення штрафів, відсутність найближчих перспектив щодо застосування гаджетів у сфері РРО та відсутність спрощення обліку розрахункових операцій», – йшлося в листі.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/468182.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua