Чорне море вдвічі більше засмічене, ніж Середземне – результати дослідження проекту ЄС

30 июл, 15:44

Кількість морського сміття в Чорному морі майже вдвічі перевищує аналогічну цифру для Середземного моря, водночас концентрації деяких речовин-забрудників перевищують безпечні норми. Це результати Спільних Чорноморських досліджень представили проект ЄС / ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи» – (EMBLAS-Plus) та Міністерство екології та природних ресурсів України на прес-конференції в Одесі 29 липня 2019 р.

Дослідження проводилися в прибережних водах Грузії, України та Росії, а також у відкритому морі у межах проекту EMBLAS-ІІ спільно з Українським науково-дослідним центром екології моря, Інститутом морської біології НАНУ та Одеським національним університетом ім. І.І. Мечнікова та іншими партнерами протягом 2017-2019 рр. Дослідження виконувалися відповідно до вимог Рамкової Директиви про морську стратегію ЄС та з використанням найновіших методик моніторингу (зокрема нецільового скринінгу хімічних речовин та аналізу е-ДНК).

“Отримані результати досліджень стануть основою для розробки науково обґрунтованої Програми заходів щодо покращення стану Чорного моря (яку Уряд України має розробити відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС), а також для глобального розуміння поточних ризиків та загроз морським екосистемам», - зазначив д-р Ярослав Слободнік, керівник групи експертів проекту.

Основні висновки екологічного моніторингу в Чорному морі:

83% морського сміття, знайденого в Чорному морі, складає пластик, а саме PET-пляшки, обгортки від солодощів пластикові пакети. Великі річки (в Україні дослідження проводилися на Дунаї та Дністрі) несуть в море від 6 до 50 одиниць сміття на годину. Кількість морського сміття в Чорному морі майже вдвічі перевищує аналогічну цифру для Середземного моря (90.5 до 50 одиниць сміття / км2). У відкладах Чорного моря як на шельфі, так і на глибині більше 2 тис. м був знайдений мікропластик.
Концентрації деяких головних шкідливих хімічних сполук, які становлять загрозу життю морської фауни та людини, вищі за допустимі норми токсичності. Серед таких сполук – бензо(а)пірен, деякі пестициди, інсектициди, а також ртуть та антипірени в рибі. Крім того, виявлено 124 хімічні сполуки, шкідливі для морської екосистеми і здоров’я людини, зокрема стійкі органічні речовини-забрудники, метали, пестициди, біоциди, фармацевтичні засоби, антипірени та побутові хімічні засоби. Концентрацію цих речовин у морській вод раніше не моніторили, і тепер буде запропоновано включити їх в регулярні дослідження.
На час досліджень (червень 2019 р.), було зафіксовано приблизно по 1 тис. кожного підвиду дельфінів в українських територіальних водах у північно-західній частині Чорного моря, від дельти Дунаю до Тендрівської коси в Херсонській області. Ці цифри є порівняно низькими. Найбільші скупчення дельфінів було зафіксовано поблизу дельти Дунаю та о. Зміїний.
Тиск інвазивних видів – не «рідних» для Чорного моря видів, які можуть нашкодити морській екосистемі – зростає. Використовуючи новий метод аналізу залишків ДНК живих організмів, розчиненого в морській воді, було встановлено присутність нових середземноморських видів у Чорному морі, а саме монровійську рибу-хірурга, червону баракуду, риючого бичка (Trypauchen vagina) тощо.
Гарною новиною стало виявлення ДНК європейського осетра (Acipenser sturio), який вважався майже зниклим, в багатьох пробах по всьому Чорному морю. Така сама втішна ситуація і з білугою – іншим видом, який знаходиться під загрозою зникнення.
Також було виявлено певні ознаки відновлення екосистем Чорного моря. Оцінка стану найбільшої в світі колонії червоних водоростей – філофорного поля Зернова покращилася з «поганого» на «задовільний».


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/465028.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua