Школа фермера: застосування ґрунтозберігаючих технологій у лісостеповій зоні

25 июн, 08:45

Четвертий тренінг Польової школи фермера пройшов в рамках спеціалізованої виставки «Міжнародні дні поля в Україні», на базі державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут прогнозування і випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого" (УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого).

Під час тренінгу учасники мали можливість оглянути полігони виставково-інноваційного центру НААН з вирощуванням лікарських рослин та різних сортів озимих культур, зокрема, пшениці, та полігони УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого:

1. Полігон «Агро-Олімп» з п’ятипільною зерновою сівозміною, загальною площею 150 га. На кожному полі площею 30 га застосовується чотири типи основного обробітку ґрунту: класична оранка, глибоке рихлення без обороту пласта (чизелювання), дискування та поверхневий мінімальний обробіток.

2. Полігон «Біотехнологія», де випробовуються технології вирощування зернових культур із застосуванням біопрепаратів, у тому числі стимуляторів росту, деструкторів стерні та біоінсектицидів, та досліджується вплив застосування біодеструкторів стерні на покращення живлення культур та прискорення колообігу поживних речовин пожнивних решток та сидератів.

3. Полігон випробування технології стріп-тіл. Ця технологія базується на смуговому основному обробітку ґрунту, за якого механічному обробітку піддається лише вузька смужка ґрунту під сівбу культури, міжряддя не обробляються і на поверхні поля залишаються рослинні рештки. На полігоні застосовується трипільна сівозміна кукурудза-кукурудза-соя. Спосіб сівби зазначених культур – широкорядний пунктирний, кукурудза – з міжряддями 70 см, соя – з міжряддями 45 см.

4. Полігон «Біоенергетичні культури», на якому вирощуються різні ботанічні види та селекційні сорти енергетичної верби, тополя, міскантус. Окремої уваги варта павловнія – комерційно приваблива деревина швидкого росту.

Загалом ФАО проведе десять тренінгів, щоб допомогти фермерам зупинити деградацію земель в Україні. Тематика тренінгів стосується весняної посівної кампанії, біорізноманіття, зрошення, методів обробітку ґрунту, відновлення захисних лісосмуг, економічних розрахунків у веденні сільського господарства.

Тренінги проходять в рамках проекту ФАО «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих ландшафтів лісостепової та степової зон України», що фінансується Глобальним екологічним фондом (ГЕФ). Діяльність в рамках цього чотирирічного проекту ФАО пов'язана з більш широкими глобальними зусиллями, оскільки сприяє досягненню Цілі 15 сталого розвитку «Життя на землі».


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/462816.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua