НАБУ довело, що є ефективним органом досудового розслідування — презентація Звіту про діяльність за ІІ півріччя 2018 року

11 фев, 08:39

У 176 справах, розслідування в яких завершили детективи, Національне бюро як орган досудового розслідування виконало своє завдання. Далі естафету прийняли Спеціалізована антикорупційна прокуратура як сторона обвинувачення і суд, який має визначити ступінь винуватості та міру покарання для корупціонерів. На цьому наголосив Директор НАБУ Артем Ситник 8 лютого 2019 року.

«У ІІ півріччі 2018 року про підозру повідомлено 44 особам, стосовно дій 61 особи розслідування завершено. Однак, як і раніше, збереглася негативна тенденція, коли справи передаються до суду, але там не розглядаються. Із 28 проваджень, скерованих до суду за минулі півроку, лише у восьми випадках судді розпочали розгляд по суті. Інші справи й досі перебувають на стадії підготовчого засідання», — зазначив Артем Ситник, презентуючи Звіт про діяльність інституції за ІІ півріччя 2018 року.

Директор НАБУ нагадав, що вироки судів — це не лише можливість покарати корупціонерів, а й повернути державі втрачені кошти: «Щонайменше 9 млрд грн можуть бути повернуті державі після винесення вироків суду у справах НАБУ і САП. Але, на жаль, через те, що справи у судах не розглядаються, ці гроші поки що є недієвим активом. Сподіваємося, зовсім скоро ВАС почне свою роботу і ситуація зміниться».

Разом із тим, поки суди зволікають із ухваленням рішень, НАБУ переконує підозрюваних добровільно повертати предмет злочину ще на стадії досудового слідства.

«Загалом у 2018 році під час розслідувань було добровільно повернуто 200 млн грн», — повідомив Директор Бюро.

За словами Артема Ситника, завдяки позовній роботі НАБУ домоглося визнання недійсними 94 угод, укладених на державних підприємствах, на загальну суму понад 4,77 млрд грн. Це означає, що у державних компаній з’являються реальні підстави для повернення вкрадених у них ресурсів.

При цьому саме корупції на держпідприємствах стосуються більшість розслідуваних детективами схем.

«У фокусі наших розслідувань — понад 30 держпідприємств. Загальний розмір збитків, яких вони зазнали, за попередніми оцінками, перевищує 18 мільярдів гривень» — зауважив Директор.

Головним досягненням України у сфері боротьби з корупцією за друге півріччя 2018 року Артем Ситник назвав рішучі кроки у напрямку створення Вищого антикорупційного суду.

«Ми маємо конкретне зрушення у цьому напрямку. Є люди, які, на нашу думку, мають достатні і ділові, і моральні якості для того, щоб працювати у ВАС. Я, користуючись нагодою, звертаюся до цих людей, щоб вони не боялися протистояти топ-корупції, як це робимо ми у НАБУ. Адже лише спільна робота трьох органів — НАБУ, САП та Антикорупційного суду — є запорукою успіху України у боротьбі з корупцією», — акцентував Директор Національного бюро.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/454575.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua