Менш ніж за два десятиліття Німеччина остаточно відмовиться від вугілля

06 фев, 14:17

26 січня 2019 року німецька комісія “Розвитку, структурних змін та зайнятості” офіційно рекомендувала німецькому уряду повністю відмовитися від вугілля до 2038 року.

Після більше ніж 6 місяців роботи “вугільна комісія” опублікувала звіт, у якому прописала цілу низку заходів, необхідних для відмови від викопного палива та завершення процесу Справедливої трансформації шахтарських регіонів.

Серед них:

Закриття 12,5 ГВт потужностей вугільної електрогенерації (великих спалювальних установок) до 2022 року та більш ніж 25 ГВт до 2030 року;
Повна заборона на будівництво та введення в експлуатацію нових вугільних ТЕС/ТЕЦ;
Цільове виділення 40 млрд. євро вугільним регіонам протягом наступних 20 років;
Компенсація індустріальному та приватному сектору в розмірі 2 млрд. євро щорічно;
Компенсація власникам вугільних ТЕС/ТЕЦ починаючи з 2020 року.

Також, слід зазначити, що у 2026, 2029 та 2032 роках кінцева дата відмови від використання вугілля може бути переглянута та вибрана раніше 2038 року.

Фінальне рішення комісії було розкритиковано громадськими організаціями, які вважають, що 2038 рік - це пізно і такі терміни унеможливлюють виконання Німеччиною цілей Паризької угоди, а саме утримання глобального потепління на рівні 1,5°С.

“Поза тим, робота та висновки комісії - позитивний досвід для України. Зважаючи на плани КМУ ліквідувати збиткові вугледобувні підприємства до 2025 року та відсутність програм соціально-економічної реконверсії вугільних територій, аналогічні проблеми вже постають перед Україною.

Тому, діяльність комісії це, по-перше, приклад успішного залучення до переговорів та налагодження діалогу між представниками всіх зацікавлених сторін. Насамперед з регіонів, які зазнають найбільших економічних збитків від енергетичного переходу. По-друге, для успішного проведення Справедливої трансформації надзвичайно важливо мати чіткий графік дій з конкретними датами. Адже, чим раніше регіони почнуть готуватися до незворотних змін, тим з меншими негативними соціальними наслідками вони пройдуть у майбутньому”, - розказав експерт Екодії Костянтин Криницький.

“Вугільна комісія” - це консультативний орган, створений урядом Німеччини, у який входять представники 8 міністерств, 6 федеральних земель, 3 депутати парламенту та 24 представники від бізнесу, науки та громадських організацій. Її рішення не мають зобов'язального характеру, але створюють додатковий суспільно-політичний тиск на політиків.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/454317.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua