ЄС допомагає Україні запровадити прозору фінансову звітність для бізнесу

25 янв, 16:15

З першого кварталу 2019 року підприємства, що становлять суспільний інтерес, звітуватимуть за новим електронним форматом фінансової звітності. Проект Європейського Союзу EU-FINSTAR, що підтримує впровадження в Україні нової системи, спільно з Аудиторською Палатою України провів 24 січня у Києві конференцію для аудиторських установ, що перевірятимуть такі підприємства.

За законом, до підприємств, які становлять суспільний інтерес належать підприємства, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, а також великі компанії з чистим доходом понад 40 млн євро і понад 250 співробітників. Нові електронні формати використовують розширену мову бізнес-звітності (XBRL) - найшвидший цифровий формат для обміну фінансовою та діловою інформацією. Основне нововведення системи − це подання звітності в уніфікованому форматі, який прийматимуть всі державні регулятори фінансового ринку. Це значно спростить і автоматизує підготовку, подання і перевірку фінансових звітів.

Йоханнес Баур, керівник відділу економічної співпраці, енергетики, інфраструктури та навколишнього середовища в Представництві ЄС в Україні, підкреслив, що у 2017 і 2018 роках Україна зробила значні кроки у напрямку повного, точного та своєчасного розкриття фінансової інформації, відповідно до своїх зобов'язань згідно Угоди про асоціацію з ЄС, і що настав час впровадити відповідні технології фінансової звітності.

Ніна Южаніна, голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, наголосила на важливості прозорості фінансової звітності та відповідальності аудиторів у цьому процесі. Вона зауважила, що ефективність реформування системи звітності не тільки наближує Україну до європейських сусідів, а і сприятиме залученню інвестицій в економіку нашої держави.

Нагадаємо, у лютому 2018 року Президент підписав новий Закон про аудит, який відповідає вимогам ЄС, у лютому 2019 рок. За реформою аудиту, створюється новий незалежний Орган суспільного нагляду за аудиторською діяльністю України. EU-FINSTAR консультував Міністерство фінансів України в процесі запуску нового регулятора аудиту до жовтня 2018 року. Орган суспільного нагляду України обрав усіх членів Ради та вже розпочав роботу. ЄС продовжить підтримувати наближення бухгалтерського обліку та аудиту в Україні  відповідно до міжнародних стандартів та найкращих практик ЄС.

Довідкова інформація:

Проект технічної допомоги за пріоритетними напрямками фінансового сектору в Україні EU-FINSTAR підтримує український уряд та державні установи щодо впровадження фінансової прозорості, зміцнення сектору фінансових послуг України, його адаптації до європейських та міжнародних стандартів. Бенефіціари проекту: Міністерство фінансів України, Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Проект розпочався 27 березня 2015 року і триватиме до 26 вересня 2019 року. Його виконує консорціум Hulla & Co Human Dynamics KG за фінансування ЄС. Бюджет: 4,36 млн євро.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/453548.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua