У Замбії планується побудувати Центр ядерної науки і технологій

09 авг, 15:02

У Замбії реалізується проект з будівництва Центру ядерної науки і технологій. Центр буде розташований у 10 кілометрах від столиці країни м. Лусака. До його складу увійде дослідницька ядерна установка на базі багатоцільового дослідницького водо-водяного реактора потужністю до 10 МВт, лабораторний комплекс, багатоцільовий центр опромінення і центр ядерної медицини на базі циклотрона. Проект буде реалізовуватися спільно урядом Замбії та компанією «Росатом» за підтримки МАГАТЕ, будівництво планується завершити  за 6 років.

Завдяки Центрові у Замбії з’являться нові можливості для сільського господарства, медицини та промисловості. Він дозволить почати в країні виробництво ізотопів для ядерної медицини, стане доступна одноразова стерилізація медичних продуктів. Радіоізотопи, що будуть створені у Центрі, використовуватимуться для діагностики та лікування раку та серцево-судинних захворювань.

Дмитро Шорников, генеральний директор регіонального центру «Русатом-Міжнародна Мережа» у Центральній і Південній Африці, пояснив: «Майбутній Центр розширить застосування радіаційних технологій і сприятиме розвитку національної освіти і науки шляхом навчання висококваліфікованих фахівців у різних областях. Це фундамент наукового, економічного та технологічного зростання в Замбії. Подібні об'єкти вже 60 років допомагають більш ніж 50 країнах світу. На даний час у світі працюють 245 дослідних реакторів, з яких 58 експлуатуються у Росії».

Рубен Катебе, національний координатор Тимчасового секретаріату з ядерної науки і техніки Замбії (ISNST), зазначив, що Центр сприятиме сталому розвитку сільськогосподарського сектора і забезпеченню продовольчої безпеки: «Використання радіації для збереження харчових продуктів поліпшить їх безпеку та створить умови для збільшення експорту сільськогосподарської продукції».


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/442989.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua