Приватизація не вирішить проблему дефіциту бюджету

21 июн, 08:43

Приватизація в Україні вже встигла стати «великою», та не в сенсі її ефективності. Радше через довжину списків підприємств, які планується продати «з молотка», та цін на них, що стрімко знижуються через брак попиту. Багато в чому Україна досі лишається інвестиційно не надто привабливою, хоча виправити ситуацію може низка простих нормативних рішень. Також важливо змінити підхід до самого процесу приватизації. Її головною метою повинне стати підвищення конкурентоздатності та розвиток кожного конкретного підприємства, що виставляється на продаж, а не покриття дефіциту бюджету. До прикладу, розпродати стратегічно важливі «Турбоатом» чи Одеський припортовий і потім «проїсти» ці кошти – це політика, яка не є ефективною. Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі телеканалу «Рада».
«В усьому світі прийнята наступна практика: з інвесторами домовляються про збереження основного профілю підприємства. «Свіжі» кошти дозволяють заводам, до прикладу, модернізуватись, зберегти чи навіть збільшити чисельність штату, виробляти наукоємну, з високою доданою вартістю продукцію. Тим часом держава, отримавши значні фінанси від такої угоди, спрямовує гроші переважно на розвиток економіки, її сфер, що потребують підтримки. Мало де зустрінеш практику спрямування їх на покриття боргів чи дефіциту бюджету. У нас же це вбачається завданням №1, що не є ефективною політикою», – зауважив президент УСПП.
Лідер ділової спільноти вважає, що труднощі із приватизацією виникають ще й тому, що наразі зовсім невдалий час для неї. В умовах війни та несприятливого  інвестиційного клімату цей процес може перетворитись на дешевий розпродаж тих залишків стратегічно важливих підприємств, які Україна ще має.
«По кожному напрямку та кожному підприємству повинні бути зроблені чіткі плани. Першочергово – це передприватизаційна підготовка, створення умов для підвищення його ліквідності, вартості. Так робить весь світ і це дійсно правильний підхід. Повинна бути державна програма, а не банальний перелік підприємств, які ми готові продати навіть на невигідних умовах», – наголосив А.Кінах.
Нагадаємо, Державний бюджет України за перший квартал 2018 року було виконано з дефіцитом 20,587 млрд грн. Національний банк вже відзначає істотні ризики перевищення дефіциту бюджету в 2018 році, встановленого на рівні 2,5% ВВП. Тим часом до кінця року Фонд держмайна готує до продажу 22 об’єкти великої приватизації, а ще близько 700 об'єктів вартістю до 250 млн грн – будуть доступні для приватизації з липня цього року.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/439869.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua