Остап Семерак: « Україна не має у запасі 40-ка років, щоб зволікати із реформуванням сфери управління відходами»

08 июн, 14:32

Україна має протягом 10-15 років повністю реформувати сферу управління відходами. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак в ефірі «5 каналу».

Ухвалена Урядом  наприкінці 2017 року Національна стратегія управління відходами до 2030 року стала першим стратегічним документом незалежної України, який визначає вектор розвитку цієї сфери.

«Дуже важливо, щоб ці стратегічні рішення та їх імплементація продовжувалася далі, незалежно від прізвищ міністрів.  Саме для цього ми залучаємо до реалізації реформи у сфері відходів громадськість, органи місцевого самоврядування та велику кількість українських і міжнародних експертів. Очевидно, що до Стратегії можуть вноситися корективи, зважаючи на технологічний прогрес та  ми заклали надійний фундамент, щоб вона була повністю реалізована і головне - швидше, ніж це, наприклад, робили країни ЄС чи Японія», - сказав Остап Семерак.

Міністр екології нагадав, що цим країнам знадобилося близько 40-ка років, щоб повністю реформувати сферу управління відходами.

«Європа йшла цим шляхом майже 40 років. Японія майже 50. Україна повинна пройти цей шлях значно швидше і запровадити всі зміни за 10-15 років. На жаль, за одну ніч такі реформи не відбуваються», - розповів Остап Семерак.

За словами Міністра, зараз обсяги переробки відходів становлять близько 3%, тоді як до  2030 року  згідно із урядовою Стратегією вони повинні становити майже 70%.

Зараз Мінприроди також винесло на експертне обговорення  першу редакцію Національного плану управління відходами, який розроблено на виконання ухваленої раніше Стратегії.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/439095.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua